- I Kina går allt i 200 knyck. Inget är omöjligt, alla är lösningsorienterade och det finns en otrolig energi! Kajsa Ryttberg är en del av den energin. Sedan förra året arbetar hon i Shanghai med att utveckla Sapa Profiler i Asien.

Namn: Kajsa Ryttberg
Utbildning: Business Administration, JIBS, examen 2006

En dag i Kajsas Shanghai...
7.00 Vaknar. Får yoghurt levererad till dörren, och hoppar in i duschen — hälften av gångerna är den kall, men det är sådant man vänjer sig vid här. Det är ingen idé att bli frustrerad längre...
7.30 Min chaufför kommer för att köra mig till fabriken. Om vi åker nu så tar det omkring en timme att komma till jobbet.
9.00 Möte med fabrikschefen, landschefen och försäljningschefen för att gå igenom treårsplanen för det största säljsegmentet.
12.00 Lunch på fabrikens kantin. Lunchen kostar 8 kronor och det är för det mesta oklart vad man egentligen äter. Men det finns alltid ris, så det funkar!
16.00 Åker tillbaka till lägenheten för att undvika den värsta rusningstrafiken. Åker man hem först runt kl 18 så kan resan ta två och en halv timme.
18.00 Träning med min personliga tränare. En billig lyx i Shanghai!
19.30 Middag i French Concession med några vänner. French Concession är en stadsdel med äldre, lägre bebyggelse och många mysiga caféer, restauranger och butiker och det är också här jag bor. Shanghai är ju annars känt för sina skyskrapor. Det finns stort utrymme för ett socialt liv här i Shanghai med en stor svensk community, Svenska Handelskammaren är också mycket aktiv. Det är väldigt enkelt att hitta folk att umgås med; de flesta är ju här av samma anledning.
21.00 Telefonmöte med Stockholm. Mejlkorrespondens och förberedelser för nästa dag.
23.00 Dags att sova.

När vi får tag på Kajsa sitter hon på flygplatsen i Bangalore och väntar på ett plan som ska ta henne vidare hem till Sverige och Sapas huvudkontor i Stockholm. Det är för det norska konglomeratet Orkla som Kajsa har arbetat sedan hon tog sin Master of Science in Business Administration på internationella Handelshögskolan (JIBS) 2006. I egenskap av intern managementkonsult har hon jobbat med affärsutveckling inom Orklas olika divisioner.

Praktik på ambassaden

Efter att ha läst in en MBA på Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) 2009-2010 bestämdes det att hon skulle stanna kvar och delta i dotterbolaget Sapas expansion i Asien. Sapa, med rötterna i Vetlanda, är en stor internationell aktör inom aluminium — framförallt känd för profiler, byggsystem och produkter för värmeöverföring. Kajsas uppdrag är att utveckla strategin kring olika säljsegment, green fieldinvesteringar samt samgåenden och förvärv.

Att arbeta utomlands var målet från dag ett och det var också därför som Kajsa valde att studera vid JIBS. Utlandsstudierna förlades till Chile där hon läste marketingkurser på spanska. Därefter var hon ett halvår i Mexico City där hon praktiserade på Svenska Ambassaden.

Kinesisk kultur som krockar

Sverige, Sydamerika, Centralamerika och Asien - när man arbetar internationellt lär man sig att inte generalisera,  konstaterar Kajsa.

— Jag fick min första riktiga kulturchock när jag åkte till Chile för mitt utbyte - men Kina är verkligen en helt annan planet. Det är ett väldigt auktoritärt samhälle, till skillnad från konsensusdrivna Sverige. Här är det chefen som vet bäst och som bestämmer.

Termer som "guanxi" och "face" är oerhört viktiga, berättar Kajsa. Guanxi handlar om relationsbyggande och nätverkande där man är skyldig varandra tjänster och gentjänster enligt principen "you owe me". Den senare handlar om att man inte vill medverka till att chefen eller någon annan i omgivningen tappar ansiktet.
De förväntningar som Kajsa hade under utbildningen har infriats med råge.

— På många sätt har det blivit mycket bättre än jag trodde, fast också annorlunda. En MSc är ju väldigt teoretisk, och under mina första år blev jag lite förvånad över hur tufft det kan vara där ute. Att folk faktiskt gör misstag ibland eller gör saker för egen vinnings skull.

Varje dag en belöning

— Men framförallt får jag hela tiden nya kvitton på att allt faktiskt är möjligt - det viktiga är att man inte ger upp utan ser lösningar i de problem som eventuellt dyker upp.

Belöningen för hårt arbete får hon varje dag.

— Varje dag är en ny utmaning, och man lär sig hela tiden nya saker om jobbet, kulturen och livet. Dessutom är det otroligt spännande att få vara med att bygga upp en enhet i ett land där utvecklingen går så snabbt.