Annika Engström och Judit Svidró.

Bildmontage på vinnarna av SPARK Award för 2021 och 2020, Annika Engström respektive Judit Svidró, forskare på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU).

Annika och Judit vann SPARK Award

Annika Engström och Judit Svidró, forskare på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), tilldelades SPARK Award under torsdagens SPARK-konferens för forskningsprojekten Innovate respektive New Generation of Foundry Sands (NGFS).

SPARK är Jönköping Universitys forsknings- och utbildningsmiljö inom kunskapsintensiv produktframtagning. SPARK ska bidra till att utveckla regionens och Sveriges tillverkningsföretag mot mer kunskapsintensiva produkter och processer. På torsdagen den 22 april anordnades den årligt återkommande SPARK-konferensen, nu för första gången i digital form. En av höjdpunkterna var SPARK Award och eftersom fjolårets konferens ställdes in på grund av coronapandemin delades priset ut för både 2020 och 2021. Annika Engström vann årets SPARK Award för forskningsprojektet Innovate och Judit Svidró fick utmärkelsen för 2020 för projektet New Generation of Foundry Sands (NGFS).

Vill stärka företags innovationsförmåga

Annika Engström ser priset som en viktig bekräftelse på att hon och hennes kollegor inom Innovate är rätt ute och har hittat formen för samverkansforskning.

- Vi vet att vi har fått SPARK Award i konkurrens med många väldigt duktiga forskare och drivna företag, vilket så klart gör oss oerhört stolta, säger Annika Engström.

Hon och hennes kollegor har i Innovate identifierat ett antal metoder och tillvägagångssätt för att stärka små- och medelstora företags innovationsförmåga.

Lundbergs Pressgjuteri är ett av partnerföretagen i Innovate och företagets vd Cajsa Lundberg tycker att det har varit ett roligt och energifyllt projekt att vara med i.

- Det har gett oss massor tillbaka i form av kunskap om innovation, säger hon.

Det här är det andra SPARK Award-priset som Lundbergs är med och vinner efter forskningsprojektet HINT 2019, där Ehsan Ghassemali, docent på JTH, var projektledare. Cajsa Lundberg understryker att forskarna i båda projekten verkligen har lyssnat på vad företagen behöver och hur de kan lösa deras problem ute på industrigolvet. Hon beskriver Annika Engström som drivande, krävande och enormt entusiastisk.

- Hon har fått oss att se våra starka sidor. Jag skulle vilja ha henne som coach i allting, säger Cajsa Lundberg.

Fokus på mer hållbar produktion

Judit Svidró känner sig hedrad över att ha tilldelats SPARK Award och är glad för det goda samarbetet hon har tillsammans med företagen i NGFS-projektet.

- Våra forskningsresultat utnyttjades direkt av företagen genom processutveckling och interna innovationer för en mer hållbar produktion och minskad miljöbelastning, säger hon.

Bruzaholms Bruk är ett av partnerföretagen inom NGFS. Företagets vd Lars Alfredsson betonar att forskningen ger dem viktig kunskap att använda i sin produktion och utveckling.

- Vi tycker det är jätteroligt att vara med i det här projektet. Det har bland annat gett oss metoder för att optimera formsanden i tillverkningen av gjutgods, säger han.

"Mycket kunnig och entusiasmerande"

Lars Alfredsson framhåller att Judit Svidró är mycket kunnig, entusiasmerande och bra på att involvera deltagarna i arbetet. Det här är Bruzaholm Bruks tredje forskningsprojekt med JU och Lars Alfredsson berättar att man har fler på gång.

Temat för årets SPARK-konferens var ”Det livslånga lärandet” och behovet av kompetensförsörjning och kompetensutveckling är stort. Konferensen syftar till att få fler företag till att samarbeta med SPARK, vilket ger dem ny kunskap, hållbara lösningar och en starkare ställning på marknaden. Cirka 130 personer deltog i konferensen.

Läs mer om Innovate via den här länken Öppnas i nytt fönster..

Läs mer om New Generation of Foundry Sands (NGFS) via den här länken Öppnas i nytt fönster..

Läs mer om SPARK via den här länken.

2021-04-22