Andrées provflygningar i fokus i ny bok

Carl-Johan Svensson, lektor i historiedidaktik på Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University, är aktuell med boken ”Provflygningarna: Platserna Andrée lämnade efter sig”. Boken handlar om flygningarna Salomon August Andrée gjorde med gasballongen Svea 1893–1895.

Ballongen Svea flyger

Ballongen Svea vid Svea Ingenjörsbataljons kaserngård på Kungsholmen 1893 eller 1894.

Andrée är för eftervärlden mest känd för sin misslyckade polarexpedition med ballongen Örnen 1897, men vad många inte känner till är att han innan dess, åren 1893–1895, genomförde nio flygningar i Sverige med ballongen Svea. Dessa flygningar, som väckte stor uppståndelse på sin tid, skedde från Stockholm och Göteborg. Landningarna ägde rum runtom i Sverige, men även en gång i Finland – på Eskören i finska skärgården.

Flygningarna, som har beskrivits som provflygningar inför Andrées polarexpedition, ställs i Carl-Johan Svenssons bok i ett samlat fokus för första gången.

- Jag har samlat ihop vad vi vet om flygningarna. Det är den ena delen av projektet, att samla in alla faktauppgifter. Den andra delen handlar om att försöka få en bild av hur det har berättats i efterhand, säger Carl-Johan Svensson.

På många av landningsplatserna lever minnena av landningarna kvar än idag, medan på andra platser är det i det närmaste helt glömt.

- Jag växte upp i När jag fick reda på att Andrée hade landat där så ville jag dit och då väcktes frågan: hur ser det ut på de åtta andra landningsplatserna, säger Carl-Johan Svensson.

Bokomslag Provflygningarna

Inför skrivandet av boken besökte Carl-Johan Svensson alla landningsplatserna. En av platserna där minnet av landningarna fortfarande är som mest levande är Vara i Västergötland. Där landade Andrée på en åker efter sjätte flygningen 14 juli 1894. Idag lever minnet av landningen bland annat kvar i Conditori Nordpolen där det finns ett särskilt Andrée-rum.

- Det här är en av de starka minneskulturella aktörerna som verkligen hyllar och lyfter fram Andrée. De är ju en historieskrivare. För varje kopp kaffe de säljer så säljer de också historien om Andrée, säger Carl-Johan Svensson.

Ballongfärderna genomfördes med vetenskapliga och militära motiv men också dramatiska och rent dråpliga inslag vilket behandlas i boken.

- Bland annat trodde Andrée att han for över Vänern bara för att några minuter senare landa på Gotland, säger Carl-Johan Svensson.

Under sommaren (5 juni till 30 augusti) visar Grenna museum utställningen “Provflygningarna” som baseras på boken och som har producerats i samverkan med Jönköping University. Författaren föreläser om sitt projekt på Andréedagen som firas på Grenna Museum den 11 juli.

Porträtt av Andrée

S. A. Andrée

Fakta om Andrée-expeditionen

Salomon August Andrée föddes i Gränna 1854. Den 11 juli 1897 lyfte han med ballongen Örnen från Danskön, Spetsbergen, tillsammans med Nils Strindberg och Knut Frænkel. Avsikten var att geografiskt kartlägga det norra polarområdet genom att flyga över Nordpolen. Expeditionen var dock redan efter några dagars färd tvungen att avbrytas och deltagarna försvann utan några spår. Deras kvarlevor återfanns inte förrän 33 år senare, 1930, på den lilla ön Vitön i norra Svalbard.

2021-06-30