student

2014-05-15

Drömjobbet i sikte

Karin Bogren är grundare av företaget ”Get to Work”. Hon är konsult och karriärcoach och föreläste för studenterna vid Högskolan om vilka vägar som är mest lyckosamma för att få drömjobbet.  Titeln på föreläsningen var Drömjobbet i sikte – Jobbsökande, nätverkande & social media.

—Jobbsökande idag handlar om karriärplanering, nätverkande och att bygga sitt personliga varumärke. Du går en utbildning, har ett mål och en vision. Det är viktigt att sätta realistiska mål utifrån intresse, värderingar och vad du är bra på. Fundera på var befinner du dig själv om tre till fem år?, säger Karin Bogren.



Karin Bogren svarar på frågor från Hjalmar Nilsson som läser byggnadsteknik inriktning Byggnadsutforming med Arkitektur på Tekniska Högskolan.

Var finns drömjobbet?

Vilken slags organisation eller företag kommer du att jobba inom? Och vilken position har du om några år? Vilka arbetsuppgifter, vilka medarbetare och vilken chef och lön har du? Var är du placerad och vilka karriärmöjligheter har du? I dag är följande önskearbetsgivare i topp för ekonomer, Google, EY, Lóreal och Coca Cola. För ingenjörer är det Siemens, BMW Group, IBM och Google.

—Men om du ingen erfarenhet har hur ska du då kunna få jobb? Hur introducerar du dig själv för att hitta drömjobbet? Skriv ner fem saker som du ska göra för att komma lite närmare ditt mål på tre till sex månader. Skriv en realistisk steg för steg plan för starten på din karriär. Du börjar kanske med att skriva ett CV där du presenterar din profil på svenska och engelska. Smarta mål ska vara möjliga att genomföra. t ex att springa 5 kilometer på 25 minuter till 1 juni, att starta en e-handel nästa år, att få ett jobb som redovisningschef inom ett it-företag nästa höst, tillägger Karin.

Vilket kontaktnät är bäst?

Använd social media i ditt  jobbsökande . Nätverka för att bygga ditt eget varumärke. Gå med i sociala medier och lägg in din profil på LinkedIn, som är ett professionellt nätverk inriktat på att återknyta kontakten med branschfolk och kollegor. Det är också bra att tillhöra någon grupp. Nätverka också med dina studiekamrater och med andra som är intressanta för din karriär. Kanske att någon kan ge dig rekommendationer. Det kan också vara bra att vara aktiv på twitter och facebook. Fånga intresset genom att synas!

—Ditt professionella rykte är oerhört viktigt. Gå på karriärmässor och försök få kontakt med någon person i företaget du vill jobba på. Men hur introducerar du dig själv? Du kan höra efter vad de söker just nu. Be att få visitkort. Om ett jobb är ledigt kontakta personen. Du kanske träffar rätt person i hissen. På 40 sekunder hinner du presentera dig. När du sedan ringer introducerar du dig själv genom att säga ”kommer du ihåg mig”, säger Karin.

Många ingångar till jobb

Ett bra sätt är också att kontakta studiekamrater.  Det kan finnas någon på företaget som gått samma utbildning och samma universitet/högskola som du har gått. Det kan också vara viktigt att nätverka med nuvarande studenter som om några år finns på viktiga positioner  De finns oftast på sociala medier. Det kan finnas någon på företaget där drömjobbet finns som är studiekamrat och känner dig sedan tidigare. Ta kontakt!

Andra ingångar till jobb är internships och trainee, sommarjobb, extrajobb och praktik. Jobbsajter som exempelvis Monster, Career builder och Stepstone. Det finns också ett stort antal bemanningsföretag såsom Academic Work, Adecco, Proffice och Poolia med flera.

—Du kan också skicka in spontana ansökningar där du säger att du kan stärka företaget med din kompetens. Även om du inte får jobbet. Lär känna folk. Kontakter är jätteviktiga, avslutar Karin.

Christina Almgren