Varning! Alla funktioner på sidan fungerar inte korrekt utan javascript!

Samhällskunskap för ämneslärare, 91-120 hp 30 hp

Kursinnehåll

  • Kursen syftar till att utveckla ökade kunskaper och färdigheter i samhällskunskap inom grundskolans senare år och gymnasieskolan.
  • Samhällskunskap behandlas tematiskt, historiskt och med nutida perspektiv.
  • Fokus fördelas på fördjupade ämneskunskaper, ämnesdidaktiska moment och vetenskaplig metod, särskilt avseende författandet av vetenskaplig text i form av en uppsats om 15 hp
  • Ämnesdidaktiken integreras med ämnesteorin under hela terminen.
  • I kursen fördjupas ett reflekterande förhållande till lärande, planering och utvärdering av undervisning i samhällskunskap med en tydlig anknytning mellan teori och praktik, samt yrkesmässig identitet och förhållningssätt som samhällskunskapslärare.

Kursen består av fyra delkurser:
Delkurs 1: Samhällsvetenskap i teori och praktik IV, 3 hp
Delkurs 2: Internationella relationer, 6 hp
Delkurs 3: Tematisk kurs, 6 hp
Delkurs 4: Magisteruppsats/Examensarbete, 15 hp

Delkurs 1: Samhällsvetenskap i teori och praktik IV, 3 högskolepoäng
Social Science in Theory and Practice IV, 3 credits

Innehåll
Delkursen fördjupar de ämnesdidaktiska kunskaperna mot att utifrån praxiserfarenheter och relevanta teorier om lärande börja formulera en praktisk yrkesteori i en samhällsvetenskaplig kontext. Delkursen läses över halva terminen parallellt med övriga ämnesstudier och avser att i progression länka samman övriga delkurser via seminariebehandling av hur det ämnesteoretiska innehållet kan gestaltas i undervisning. Delkursen fördjupar och vidareutvecklar kunskaper i vetenskaplig teori och metod.

Examination
Delkursen examineras genom inlämning och seminariebehandling av tre individuella didaktiska, teoretiska och metodologiska fördjupningsuppgifter. Dessutom krävs god språkförmåga i tal och skrift. Examinationsmomenten bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. För betyget Godkänd krävs betyget Godkänd på alla tre delmomenten och för betyget Väl godkänd krävs väl godkänt på två av delkursens delmoment.

Delkurs 2: Internationella relationer, 6 högskolepoäng
International Relations, 6 credits

Innehåll
Delkursen behandlar centrala teorier, begrepp och perspektiv kring det internationella systemet på olika analysnivåer som aktörs-, struktur- och systemnivå. Relationerna mellan Nord och Syd uppmärksammas. Fenomen och processer kring fred, krig, konflikt, internationellt samarbete, utveckling, globalisering, regionalisering, etnicitet och nationalism diskuteras och analyseras.

Examination
Delkursen examineras i form av seminarier/inlämningsuppgifter (2 hp), som behandlar några aspekter av teorier inom internationella relationer, och en skriftlig individuell hemtentamen (4 hp). Dessutom krävs god språkförmåga i tal och skrift. Examinationsmomenten bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.

Delkurs 3: Tematisk kurs, 6 högskolepoäng
Thematic Course, 6 credits

Innehåll
Delkursens inriktning bestäms i samråd mellan kursansvarig och studenter.

Examination
Delkursen examineras i form av inlämningsuppgifter (2 hp), som behandlar några aspekter av delkursens teori, och en skriftlig individuell hemtentamen (4 hp). Dessutom krävs god språkförmåga i tal och skrift. Examinationsmomenten bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.

Delkurs 4: Magisteruppsats/Examensarbete, 15 högskolepoäng
Thesis, 15 credits

Innehåll
Delkursen utgörs av ett självständigt arbete som ska försvaras vid ett seminarium samt vid detta genomföra en opposition på ett annat arbete. Studenten väljer om uppsatsen ska utgöra examensarbete på lärarutbildningen. I det senare fallet bör uppsatsen ha en ämnesdidaktisk relevans för den blivande läraren i samhällskunskap. Studenten ska genomföra en opposition på ett annat examensarbete, samt närvara och ta aktivt del av minst tre seminarier, förutom de egna.

Examination
Delkursen examineras genom ett examensarbete som redovisas skriftligt och muntligt samt deltagande i obligatoriska seminarier. Vid det avslutande examinatonsseminariet försvarar studenten sin uppsats och genomför oppositionpå ett annat examensarbete. Dessutom ska studenten vid ytterligare minst tre uppsatsseminarier, förutom de egna, aktivt delta och visa fördjupad förmåga till god seminariekultur. Kvaliteten på uppsatsen, oppositionen samt deltagande i seminarier ligger till grund för bedömningen med betygssättningen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. Vid betygssättningen tas i beaktande studentens förmåga att skriva och försvara det egna arbetet, oppositionen på ett annat arbete samt aktivt deltagande i de obligatoriska seminarierna. För betyget Godkänd krävs godkänt på de sammanväga prestationerna från seminarierna avseende såväl försvar som opposition av uppsats samt aktivt deltagande. Dessutom krävs god språkförmåga i tal och skrift. För betyget Väl godkänd krävs därutöver ett utmärkt examensarbete, god initiativförmåga och en mycket hög grad av självständighet i arbetet.

Förkunskapskrav

Godkänt resultat på minst 180 hp inom ämneslärarprogrammet varav 45 hp UVK och Samhällskunskap 1-60 hp samt självständigt arbete I i Samhällskunskap måste ingå eller motsvarande kunskaper.

Utbildningsnivå: Avancerad nivå A1E
Kurskod/Ladokkod: LSHT27
Kursen ges vid: Högskolan för lärande och kommunikation

Tidigare och pågående kurstillfällen

Typ av Kurs
Programkurs
Studieform
Campus
Termin
Våren 2017: vecka 04 - vecka 23
Studietakt
100%
Ort
Jönköping
Kurstid
Dag
Examinator
Berndt Brikell
Gäller enbart studenter utanför EU/EES/Schweiz: Studieavgift
45000kr
Kursplan
HTML  PDF
Anmälningskod
HJ-L7082
Senast ändrad 2016-12-28 08:34:12