Search toggle

Open Access-tidskrifter

Det finns olika finansieringsmodeller för Open Access-tidskrifter. De drivs antingen av kommersiella förlag, vetenskapliga sällskap eller av universitet och forskningsinstitutioner.

Kontakt

Stefan Carlstein
stefan.carlstein@ju.se
036-10 10 15

De flesta Open Access-tidskrifter genomför någon form av kvalitetsgranskning (peer review) av bidragen på samma vis som traditionella tidskrifter. I DOAJ, Directory of Open Access Journals, en databas skapad vid Lunds universitet, listas över 3 000 kvalitetsgranskade vetenskapliga tidskrifter från de flesta vetenskapsområden.  

Kommersiella OA-tidskrifter

Många Open Access-tidskrifter drivs av kommersiella förlag som ofta finansierar sin verksamhet med författaravgifter. Som författare måste du och din institution betala mellan $US 1 000-3 000 för att publicera en artikel i en sådan tidskrift. Ibland kan forskningsfinansiärerna ha pengar avsatt för publicering i forskningsanslagen.

  • BioMed Central är ett förlag som publicerar närmare 200 kvalitetsgranskade vetenskapliga tidskrifter inom främst biologi och medicin.

Kommersiella hybridtidskrifter

Vissa traditionella tidskrifter erbjuder författare att betala för att en artikel skall bli fritt tillgänglig.

  • Springer Open Choice är ett erbjudande från förlaget Springer att betala för att göra en artikel i Springers traditionella tidskrifter Open Access. Kostnaden ligger på $US 3 000 för varje artikel (december 2008).

Icke-kommersiella OA-tidskrifter

Det finns många vetenskapliga sällskap, universitets- och forskningsinstitutioner och andra icke-kommersiella organisationer som driver publicering av vetenskapliga OA-tidskrifter. Vissa av dessa tar ut författaravgifter för att finansiera utgivningen av tidskriften.

  • Public Library of Science (PLoS) är en icke-kommersiell organisation som har som sitt mål att "...making the world's scientific and medical literature a freely available public resource". De publicerar för närvarande sju OA-tidskrifter inom naturvetenskap och medicin. Det kostar $US 2 500 för att publicera en artikel i PLoS Medicine.

Sidan uppdaterad 2017-07-28


Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information