Search toggle

Dela artiklar på ResearchGate, Academia och andra liknande nätverk

Att dela sina publikationer via sociala forskarnätverk som ResearchGate och Academia är ett effektivt sätt att sprida sin forskning. Men vad är man tillåten att göra enligt förlagens copyright-policy? Biblioteket kontrollerar detta och meddelar dig som författare vad som gäller. Den version man får sprida via DiVA får man också sprida på ResearchGate och Academia.

Utgångspunkten vid publicering av dokument i fulltext för spridning och bevarande är att alltid publicera dokumentet i Högskolans digitala arkiv, DiVA. För tidskriftsartiklar är det viktigt att tänka på att det alltid är den peer review-granskade och korrigerade versionen av artikeln som laddas upp (den så kallade författarversionen) och aldrig förlagets pdf. Biblioteket hjälper till med såväl registreringen som att kontrollera vilka rättigheter som gäller med embargotider och liknande och säkerställer att publicering sker när så är möjligt och publiceringen i DiVA sker med automatik så snart embargotiden är över.

I de fall där artikeln har en ännu gällande embargotid framgår datum för publicering i DiVA under rubriken Open Access i DiVA på respektive artikelpost:

 

Du får en påminnelse via e-post när embargotiden har löpt ut. När en kopia av artikeln nu finns i DiVA är en rekommendation att samma version används för uppladdning till ResearchGate, Academia och andra motsvarande nätverk. Så länge embargotiden föreligger läggs artikeln bakom en begäran om beställning i de olika nätverken och så snart tillgängligheten är öppen kan statusen ändras i respektive nätverk. Detta måste tyvärr göras manuellt i ResearchGate och Academia, men det är en snabb åtgärd för att säkerställa att vi följer de upphovsrättsliga kraven.

För artiklar som publiceras open access behöver naturligtvis inget arbete ske med embargotider.

2016-09-02

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information