Search toggle

Springer Compact

Nu kan du som forskare vid Jönköping University publicera dig open access i Springers prenumerationsbaserade tidskrifter utan att behöva betala någon författaravgift, så kallad APC (Article Processing Charge).

Kontakt

Stefan Carlstein
stefan.carlstein@ju.se
036-10 10 15

 

Artikeln görs alltså fritt tillgänglig för alla inklusive dem som inte har tillgång till tidskriften i fråga via prenumeration. Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i det nationella avtalet Springer Compact.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar Springers drygt 1 650 hybridtidskrifter som ingår i vad de kallar för Open Choice. Hybridtidskrifter är prenumerationsbaserade tidskrifter där man betalar en författaravgift (APC) för att göra en enstaka artikel fritt tillgänglig (open access). Det är dessa som omfattas av avtalet.

Lista över samtliga tidskrifter som ingår i avtalet (pdf).PDF

Vilka tidskrifter ingår inte i avtalet?

Viktigt att notera är att Springers open access-tidskrifter som ingår i vad som kallas SpringerOpen inte ingår i avtalet.

Vilka typer av artiklar ingår i avtalet?

De artikeltyper som ingår i avtalet är:

Original Paper – Artiklar som presenterar nya resultat och som också brukar benämnas som Original Research, Original Article, Original Paper eller Research Paper.

ReviewPaper – Artiklar som presenterar resultat från litteraturöversikter.

Kan vem som helst utnyttja Springer Compact?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University.

Corresponding author definieras som ”den författare som hanterar manuskriptet och korrespondens under publiceringsprocessen, från korrigeringar i manuskriptet och korrekturläsning till revideringar och inskickande av det reviderade manuskriptet fram till att det har blivit accepterat. Corresponding author är den som också har rätt att agera på uppdrag av samtliga medförfattare vad gäller allt som har med publiceringsprocessen att göra. The corresponding author ansvarar för att erhålla avtal och för att informera medförfattarna om manuskriptets status genom hela publiceringsprocessen. Utöver detta agerar corresponding author som kontaktperson vad gäller frågor kring den publicerade artikeln.” (Översatt från Springers definition.)

Hur går jag tillväga?

När du har fått din artikel accepterad får du ett meddelande från Springer med en länk till plattformen MyPublication. Du ska där ange till vilket lärosäte du är knuten. Biblioteket kommer därefter automatiskt att bli notifierat för att verifiera att du tillhör Jönköping University.

Var noga med att ange din JU-epostadress (@ju.se) då detta gör det enklare för Springer att se att du tillhör ett lärosäte som ingår i avtalet.

Detaljerad information från Springer om tillvägagångssättetPDF

Sidan uppdaterad 2018-08-28


Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information