Search toggle

Taylor & Francis

Nu kan du som forskare vid Jönköping University publicera dig open access i Taylor & Francis prenumerationsbaserade tidskrifter utan att behöva betala någon författaravgift, så kallad APC (Article Processing Charge).

Kontakt

Stefan Carlstein
stefan.carlstein@ju.se
036-10 10 15

 

Artikeln görs alltså fritt tillgänglig för alla inklusive dem som inte har tillgång till tidskriften i fråga via prenumeration. Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i ett nationellt avtal med Taylor & Francis. Avtalet gäller för nuvarande 2018-2019.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar Taylor & Francis drygt 2 300 hybridtidskrifter som ingår i vad de kallar för Open Selectlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hybridtidskrifter är prenumerationsbaserade tidskrifter där man betalar en författaravgift (APC) för att göra en enstaka artikel fritt tillgänglig (open access). Det är dessa som omfattas av avtalet. I Taylor & Francis databas är dessa tidskrifter också markerade med en orange symbol med öppet hänglås:

Vilka tidskrifter ingår inte i avtalet?

Viktigt att notera är att Taylor & Francis open access-tidskrifter som de kallar för Open journalslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samt Cogent OA Journalslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster inte ingår i avtalet.

Kan vem som helst utnyttja Taylor & Francis open access-avtal?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara knuten till Jönköping University.

Corresponding author definieras som den författare som ”hanterar all korrespondens kring artikeln samt skriver under publiceringsavtalet på uppdrag av alla författare”. (Översatt från Taylor & Francis definitionlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster)

Hur går jag tillväga?

När du har fått din artikel accepterad och biblioteket har verifierat att du tillhör Jönköping University får du ett meddelande från Taylor & Francis med en länk där du ombeds att skriva på ett avtal gällande open access (publishing agreement) samt ange vilken Creative Commons-licens du vill att artikeln ska ha. En sådan licens anger hur läsaren får använda artikeln. De två olika licenserna du har att välja på är:

CC BY = BY står för “erkännande” i det här fallet. Anger man CC BY innebär det ”att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk.”

CC BY-NC-ND = NC står för Non-Commercial (icke-kommersiellt) och ND står för No Derivatives (inga bearbetningar). Denna licens ”innebär att du tillåter spridning men bara i icke kommersiella sammanhang. Verk som ligger under den här licensen får inte bearbetas och den som använder verket måste då erkänna dig som upphovsman.”

Läs mer om Creative Commons-licensernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

I de flesta fall är det en fördel att välja CC BY eftersom artikeln då får den största spridningen. Licensen CC BY-NC-ND gör att spridningen av artikeln blir mer begränsad än nödvändigt.

Sidan uppdaterad 2018-11-19


Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information