Forskare vid Jönköping University kan publicera sig open access i BMJ:s prenumerationsbaserade tidskrifter och deras rena open access-tidskrifter utan att betala någon författaravgift (Article Processing Charge).

Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i ett nationellt avtal med BMJ. Avtalet gäller för närvarande under 2021.

Genom avtalet görs artiklar inskickade från och med 1 januari 2021 fritt tillgänglig för alla utan att en prenumeration på tidskriften krävs.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar 54 vetenskapliga tidskrifter och innefattar både hybridtidskrifter och rena open access-tidskrifter. 

Vem kan utnyttja avtalet?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University och ange affilieringen i artikelns författaruppgifter.

Corresponding author är den huvudansvarige författaren, det vill säga den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publiceringen.

Hur går jag tillväga?

När du har fått din artikel accepterad så ombeds du att skriva på ett avtal gällande open access (publishing agreement). Artiklarna publiceras med en så kallad Creative Commons-licens. En sådan licens anger hur läsaren får använda artikeln. De två olika licenserna de använder för sina tidskrifter är:

CC BY = BY står för “erkännande” i det här fallet. Anger man CC BY innebär det ”att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk.”

CC BY-NC = NC står för Non-Commercial (icke-kommersiellt). Denna licens ”innebär att du tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, men inte att verket används i kommersiella sammanhang. I samband med att verket används så ska också upphovsmannen anges.”

I de flesta fall är det en fördel med CC BY eftersom artikeln då får den största spridningen. Licensen CC BY-NC gör att spridningen av artikeln blir mer begränsad.

Läs mer om Creative Commons-licensernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Instruktionsfilm (2:48): How to publish your article open access with BMJlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Instruktioner (pdf): How to publish your article open access with BMJlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster