Forskare vid Jönköping University kan publicera sig open access i Brills prenumerationsbaserade tidskrifter och deras rena open access-tidskrifter utan att betala någon författaravgift (Article Processing Charge). Forskare får också 20% rabatt på publiceringskostnaden när de publicerar böcker med öppen tillgång (open access).

Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i ett nationellt avtal med Brill. Avtalet gäller för närvarande från och med 2021.

Genom avtalet görs artiklar accepterade för publicering efter 1 januari 2021 fritt tillgängliga för alla utan att en prenumeration på tidskriften krävs.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar Brills drygt 300 vetenskapliga tidskrifter. Avtalet innefattar både hybridtidskrifter (prenumerationsbaserade tidskrifter) och rena open access-tidskrifter. Artikeltyperna som gäller är "Research articles" och "Review articles". 

Vem kan utnyttja avtalet?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University och ange affilieringen i artikelns författaruppgifter.

Corresponding author är den huvudansvarige författaren, det vill säga den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publiceringen.

Hur går jag tillväga?

När du skickar in din artikel till en tidskrift som ges ut av Brill identifierar förlaget din affiliering via din e-postadress eller att du har angivit Jönköping University som tillhörighet. I deras författarsystem (Editorial Manager) kommer du till ett ställe i formuläret där det ges information om "Open access agreement". Där väljer du "Yes". Om din artikel blir accepterad kommer den att publiceras med en Creative Commons-licens. En sådan licens anger hur läsaren får använda artikeln.

CC BY = BY står för “erkännande” i det här fallet. Anger man CC BY innebär det ”att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk.”

Läs mer om Creative Commons-licenserna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..