Forskare vid Jönköping University kan publicera sig open access i Elseviers prenumerationsbaserade tidskrifter och deras rena open access-tidskrifter utan att betala någon författaravgift (Article Processing Charge).

Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i ett nationellt avtal med Elsevier. Avtalet gäller för närvarande 2020-2022.

Genom avtalet görs artiklar inskickade från och med 1 januari 2020 fritt tillgänglig för alla utan att en prenumeration på tidskriften krävs.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar Elseviers drygt 2 000 vetenskapliga tidskrifter inklusive tidskrifter från lärda sällskap och Cell Press. Avtalet innefattar både hybridtidskrifter (prenumerationsbaserade tidskrifter) och rena open access-tidskrifter. 

Vem kan utnyttja avtalet?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University och ange affilieringen i artikelns författaruppgifter.

Corresponding author är den huvudansvarige författaren, det vill säga den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publiceringen.

Hur går jag tillväga?

När du har fått din artikel accepterad och biblioteket har verifierat att du tillhör Jönköping University får du ett meddelande från Elsevier med en länk där du ombeds att skriva på ett avtal gällande open access (publishing agreement) samt ange vilken Creative Commons-licens du vill att artikeln ska ha. En sådan licens anger hur läsaren får använda artikeln. De två olika licenserna du har att välja på är:

CC BY = BY står för “erkännande” i det här fallet. Anger man CC BY innebär det ”att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk.”

CC BY-NC-ND = NC står för Non-Commercial (icke-kommersiellt) och ND står för No Derivatives (inga bearbetningar). Denna licens ”innebär att du tillåter spridning men bara i icke kommersiella sammanhang. Verk som ligger under den här licensen får inte bearbetas och den som använder verket måste då erkänna dig som upphovsman.”

Läs mer om Creative Commons-licenserna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

I de flesta fall är det en fördel att välja CC BY eftersom artikeln då får den största spridningen. Licensen CC BY-NC-ND gör att spridningen av artikeln blir mer begränsad än nödvändigt.