Forskare vid Jönköping University kan publicera sig open access i Emeralds prenumerationsbaserade tidskrifter utan att behöva betala någon författaravgift (Article Processing Charge).

Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i ett nationellt avtal med Emerald. Avtalet gäller för närvarande från 2021 och framåt.

Genom avtalet görs artiklar inskickade från och med 1 januari 2021 fritt tillgänglig för alla utan att en prenumeration på tidskriften krävs.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar Elseviers drygt 300 vetenskapliga tidskrifter:

Vem kan utnyttja avtalet?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University och ange affilieringen i artikelns författaruppgifter.

Corresponding author är den huvudansvarige författaren, det vill säga den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publiceringen.

Hur går jag tillväga?

Så här går processen till:

  1. Det första du gör är att skicka in ditt manuskript via sidan ScholarOne som Emerald använder för detta.
  2. På sidan "Details and Comments" i ScholarOne väljer du alternativet "Yes, I want to publish my article as Open Access".
  3. Så börjar processen där din artikel granskas och antingen avslås eller går vidare till refereegranskning.
  4. När din artikel har blivit accepterad får du ett e-postmeddelande från förlaget med en publiceringslicens (CC BY. 4.0.).
  5. Du skriver på licensen och skickar det åter till förlaget.
  6. Din artikel kommer att publiceras som open access!

Se Emeralds guide till denna process Pdf, 522.4 kB..

Vad är en CC BY-licens?

CC BY = BY står för “erkännande” i det här fallet. Anger man CC BY innebär det ”att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk.”

Läs mer om Creative Commons-licenserna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..