Forskare vid Jönköping University kan publicera sig open access i förlaget IOS Press prenumerationsbaserade tidskrifter och deras rena open access-tidskrifter utan att behöva betala någon författaravgift (Article Processing Charge).

Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i ett nationellt avtal med IOS Press. Avtalet gäller för närvarande 2021-2023.

Genom avtalet görs artiklar accepterade från och med 1 januari 2021 fritt tillgänglig för alla utan att en prenumeration på tidskriften krävs.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar drygt 85 vetenskapliga tidskrifter. Avtalet innefattar både hybridtidskrifter (prenumerationsbaserade tidskrifter) och rena open access-tidskrifter.

Vem kan utnyttja avtalet?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University och ange affilieringen i artikelns författaruppgifter.

Corresponding author är den huvudansvarige författaren, det vill säga den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publiceringen.

Hur går jag tillväga?

När du har fått din artikel accepterad får du ett meddelande från IOS Press där du ombeds att skriva på ett avtal gällande open access (publishing agreement). Artikeln kommer att publiceras med en så kallad Creative Commons-licens. En sådan licens anger hur läsaren får använda artikeln. Licensen som används är CC BY:

CC BY = BY står för “erkännande” i det här fallet. Anger man CC BY innebär det ”att du, som upphovsman, tillåter andra att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ditt verk, även i kommersiella sammanhang. De som använder dina Creative Commons licensierade verk ska uppge att det är du som är upphovsman, när de använder, bearbetar eller sprider ditt verk.”

Läs mer om Creative Commons-licenserna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.