Forskare vid Jönköping University kan publicera sig open access i Springers prenumerationsbaserade tidskrifter utan att betala någon författaravgift (Article Processing Charge).

Detta är möjligt i och med att Jönköping University deltar i det nationella avtalet Springer Compact. Avtalet gäller för närvarande från 2018 och framåt.

Genom avtalet görs artikeln fritt tillgänglig för alla utan att en prenumeration på tidskriften krävs.

Vilka tidskrifter ingår i avtalet?

Avtalet omfattar Springers drygt 1 650 hybridtidskrifter som ingår i Open Choice. 

Lista över samtliga tidskrifter som ingår i avtalet (pdf). Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Vilka typer av artiklar ingår i avtalet?

De artikeltyper som ingår i avtalet är:

Original Paper – Artiklar som presenterar nya resultat och som också brukar benämnas som Original Research, Original Article, Original Paper eller Research Paper.

ReviewPaper – Artiklar som presenterar resultat från litteraturöversikter.

Vem kan utnyttja Springer Compact?

För att kunna utnyttja tjänsten ska du vara corresponding author till artikeln samt vara affilierad till Jönköping University och ange affilieringen i artikelns författaruppgifter.

Corresponding author är den huvudansvarige författaren, det vill säga den person som skickar in manuskriptet och sköter kontakten med förlaget i samband med publiceringen.

Hur går jag tillväga?

När du har fått din artikel accepterad får du ett meddelande från Springer med en länk till plattformen MyPublication. Du ska där ange till vilket lärosäte du är knuten. Biblioteket kommer därefter automatiskt att bli notifierat för att verifiera att du tillhör Jönköping University.

Var noga med att ange din JU-epostadress (@ju.se) då detta gör det enklare för Springer att se att du tillhör ett lärosäte som ingår i avtalet.

Detaljerad information från Springer om tillvägagångssättet Pdf, 818.9 kB, öppnas i nytt fönster.