Search toggle

Tidskrifter från Elsevier

Svenska forskningsbibliotek har, på rekommendation från Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF), sagt upp avtalet med det stora vetenskapliga förlaget Elsevier. Hur påverkar det dig som anställd eller student vid JU?

Det nuvarande avtalet slutar att gälla 1 juli 2018. Därefter kan tillgången till vissa tidskrifter begränsas. Läs mer i pressmeddelandet från Kungliga biblioteket.

Vilka tidskrifter har jag tillgång till nu?

Tidskrifter publicerade av Elsevier mellan 1995 och juni 2018 är fortsatt tillgängliga i fulltext genom tidigare förhandlade arkivrättigheter. Elseviers tidskrifter finns i databasen ScienceDirect.

Biblioteket har också, tack vare tidigare inköp, säkrat arkivrättigheter för ett antal tidskrifter inom teknik- och ekonomiområdet från respektive startår. Här är en lista över vilka titlar det gäller.

Kan jag fortfarande söka alla artiklar ur Elseviers tidskrifter?

Ja. Alla artiklar är fortfarande sökbara via databaser som ScienceDirect och Scopus och åtkomst till abstract och bibliografisk information finns kvar. Det är tillgång till fulltexten som stängs. 

Hur kommer jag åt fulltexten till nya artiklar i tidskrifter som inte längre är tillgängliga genom avtalet?

Det finns olika vägar att gå. Webbläsarplugins som till exempel Unpaywall, Open Access Button, Google Scholar Button, Library AccessKopernio och Lazy Scholar kan användas för att hitta en fri version av en artikel. Forskare har också rätt att dela artiklar med varandra genom så kallad "scholarly sharing". I exempelvis ResearchGate finns en funktion för att enkelt skicka en förfrågan till en artikelförfattare. Det går också att kontakta författaren på egen hand.

Högskolebiblioteket kan även hjälpa till med att fjärrlåna artiklar. Vilka bibliotek som kommer att ha möjlighet att förmedla fjärrlån av artiklar ur Elseviers tidskrifter är dock oklart.

Läs mer om alternativa vägar för åtkomst (hos OpenAccess.se).

Kan jag fortsätta att publicera mig i Elseviers tidskrifter?

 Ja. Det går fortsatt att publicera artiklar i Elseviertidskrifter.

Vem kan jag kontakta för mer information?

Du som forskar hittar kontaktpersoner för olika områden här. Är du student kan du kontakta oss via Fråga biblioteket.

Sidan uppdaterad 2018-09-27

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information