Miljoner till att lyfta demokratin

Folkbildningen får 4,4 miljoner kronor från regeringen för att hjälpa till i arbetet med att stärka demokratin. – Folkbildningen gör redan stora demokratiinsatser men får nu extra medel för att utveckla metoder och aktiviteter till försvar för det demokratiska samhället, säger Anna Ekström.

Människor upplever att demokratin är hotad, ett relativt färskt exempel var när centerledaren Annie Lööf stördes under sitt tal i Amledalen vilket många i publiken reagerade starkt på.

Folkbildningens initiativ "Vi måste prata" har fått genomslag men arbetet med att stärka demokratin fortsätter på flera sätt. Nu vill regeringen att folkbildningen gör ytterligare satsningar och ger därför 4,4 miljoner kronor till Folkbildningsrådet att dela ut.

– Det är på allvar nu. När demokratiska möten störs, deltagare hotas och lokala förtroendevalda hoppar av sina uppdrag efter hot mot dem och deras familjer. Då måste vi mobilisera den överväldigande majoritet av befolkningen som vill ha ett öppet och demokratiskt samhälle till försvar för demokratin, , säger folkbildningsminister Anna Ekström i ett pressmeddelande.

 

Läs mer...

Vestlunddagarna: Nu är det skarpt läge. Det är inte för sent, men hög tid att agera.

I ett samhälle där klimathot, hot från antidemokratiska krafter och vilseledande desinformation kastar skuggor kan folkbildningen hjälpa till att lysa upp. Under årets Vestlunddagar diskuterades det globala och det lokala och hur folkbildningen kan bidra till en bättre framtid.

Årets Vestlunddagar bjöd på en mix av hopp och förtvivlan. De namnkunniga talarna belyste obarmhärtigt vår tids stora problem – växande klyftor i samhället, en groende främlingsfientlighet och människans påverkan på miljön. Ett nyhetsflöde där falska nyheter får lika mycket tid i rampljuset som det som faktiskt har hänt och en del av befolkningen som inte längre tror på samhället och demokratin, utan väljer att stå utanför.

Men de omkring 80 deltagarna fick ett tydligt budskap att ta med sig hem: Vi måste göra något. Vi måste göra det nu. Och folkbildningen kan vara en nyckelspelare för att få det att hända.

 

Läs mer...

2018-08-07