JTH-studenter lyser upp Stockholm under Nobelveckan

Studenter på ljusdesignprogrammet på JTH.

De här studenterna på ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan vid Jönköping University medverkar under Nobelveckan i Nobel Week Lights i Stockholm.

Studenter från ljusdesignprogrammet på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) står bakom två av ljusinstallationerna som lyser upp delar av Stockholm under Nobel Week Lights 3-11 december.

En ljusinstallation.

JTH-studenterna arbetar bland annat med ljustrådar i starka färger i ljusinstallationen, som de gör tillsammans med Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Nobel Week Lights är en ljusfestival som under Nobelveckan uppmärksammar Nobelpristagare genom åren och deras insatser. I år finns 22 ljusinstallationer på programmet och bidraget ”Perspective” som sätts upp i skulpturparken bakom Moderna Museet i Stockholm har gjorts av nio ljusdesignstudenter från JTH i samarbete med Kungliga Musikhögskolan (KMH) i Stockholm. JTH-studenterna står för ljusinslagen medan KMH-studenterna har komponerat musiken till installationen.

”Bygger självförtroende”

- Det är givande att jobba med ett skarpt projekt för en internationell publik. Det bygger självförtroende, säger Sofia C Lindén, student och projektledare för ljusdesignprogrammets installation på Nobel Week Lights.

Hon får medhåll från sina klasskamrater Sara Liljeström och Razan Albunayah.

- Det här är jätteroligt att vara med om och en stor möjlighet att bredda sig inom belysning och ljusdesign, säger Sara Liljeström, sekreterare för projektet.

JTH och KMH-studenterna har i "Perspective" inspirerats av Nobelpristagaren i litteratur från 2020, Louise Glück. De vill lyfta fram en kvinnlig Nobelpristagare och tycker att hennes komplexa och mångbottnade dikter passar bra att gestalta med ljus.

Ljusinstallation på JTH.

Studenterna har i sin utställning inspirerats av diktaren Louise Glück, som vann Nobelpriset i litteratur 2020.

Skuggor och ljustrådar i starka färger

- Hennes dikter är ganska mörka och flyktiga, men ändå hoppfulla och vi försöker återskapa den känslan med bland annat skuggor och ljustrådar i starka färger som löper över området, säger Sofia C Lindén.

Studenterna har jobbat med ljusinstallationen, som ingår i kursen Expoevent, sedan terminstarten. Kurslärare är Johan Röklander och Mikael Petersson, laboratorietekniker på JTH. Sofia C Lindén, Sara Liljeström och Razan Albunayah tycker att de praktiska bitarna har varit roligast, att labba, testa olika lösningar och bygga utställningen. De sponsras av belysningsföretagen Erco, Fergin och Signify och utlovar en häftig och inspirerande upplevelse där besökarna kan försvinna in i sin egen värld.

- Vi har jobbat som hästar med det här så jag ser fram emot när Nobelveckan är över och vi kan pusta ut och ta jullov, säger Sara Liljeström och ler.

Ställer ut på Sergels torg

Philip Nilsson som också läser ljusdesign på JTH jobbar både med ”Perspecitive” och sin egen ljusskulptur ”Divina Proportione Louise”, som han under Nobelveckan ställer ut på Sergels Torg i Stockholm. Konstverket är inspirerat av Leonardo Da Vincis ”De Divina Proportione”, men består av Louise Glücks ansiktsprofil x 5 i stål med pixel-ledslingor. Han har lagt över 400 timmar på skulpturen, som är gjord helt för hand och består av flera komplicerade bockningar.

- Det mesta kommer efter hand när jag jobbar i sådana här projekt. Jag visualiserar mycket i mitt huvud, testar och kör på det jag tror på. Det ska bli väldigt roligt att medverka på Nobel Week Lights, men även en stor utmaning, säger Philip Nilsson.

Ljusskulptur från JTH.

Ljusdesignstudenten Philip Nilsson ställer dels ut ”Perspective” tillsammans med sina klasskamrater på JTH, dels den här ljusskulpturen på egen hand på Sergels Torg i Stockholm.

Läs mer om ”Perspective” och Nobel Week Lights här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om "Divina Proportione Louise" och Nobel Week Lights här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2022-12-01