TRANSFORM to AAA

Programmeringskursen ”Hello, Girl!”

Fredagen den 29- och lördagen den 30 mars hölls en nybörjarkurs i kodning. Kursen är för kvinnor av kvinnor. Kursen arrangeras inom det kvinnliga nätverket WI-Tech Brains, som drivs inom projektet Transform to AAA och Digital Dreams.

Kreativ miljö för tjejerna som gick på kodningskursen.

Hello, Girl! är en kurs i kodning för kvinnor av kvinnor. Kursen arrangeras inom det kvinnliga nätverket WI-Tech Brains, som drivs inom projektet Transform to AAA och Digital Dreams. Bakom initiativet står Science Park och Jönköping University, som tillsammans med lokala företag, organisationer och skolor har som mål att göra regionen digitalt jämställd.

Ett av syftena med kursen är att locka tjejer att intressera sig för kod, teknik och digitalisering. Dessa tjejer kommer förhoppningsvis förkovra sig djupare i ämnet i framtiden och kommer kunna bidra med sin kunskap till företag och organisationer i regionen.

– För mig är Hello, Girl! plattformen där jag får träffa andra tjejer som är nyfikna på programmering. Varje gång vi samlas blir jag fylld av glädje, inspiration och girl power. Det är också roligt att få vägleda andra i teknik, kod och terminologi jag själv tyckt varit svår och läskig. Jag hoppas att Hello, Girl! kan visa att rollen som programmerare är kul, utmanande och utvecklande – vilket säkerligen många söker i sin nästa yrkesroll, säger Emmelie Strand, designer och frontendutvecklare på Knowit, lärare i kursen Hello, Girl!.

Kursen är otroligt populär och fullbokades snabbt. Bland deltagarna fanns tjejer och kvinnor i olika åldrar och av olika nationaliteter. De flesta kom från Jönköping med omnejd men en del var inresta från andra delar av Sverige. Anledningarna till att de anmält sig till en grundutbildning i programmering var flera. Vissa ville få en större inblick i vad det innebär att arbeta med kod, innan de eventuellt söker till en längre utbildning; andra ville bara testa något nytt i livet. Någon ville lära sig om kod för att kunna bygga sitt företags webbsida medan en annan, som arbetssökande ville bättra på sina chanser till jobb. Många ville träffa och lära känna likasinnade och såg kursen som ett bra tillfälle att få nya kontakter. Gemensamt för alla dessa tjejer och kvinnor är att de vill vara med och forma framtiden.

Under kursen fanns representanter från Jönköping University på plats för att informera om de utbildningar som finns för vidareutbildning inom ämnet. Kursen hölls på Gro36, som sponsrat initiativet med sina öppna och kreativa lokaler, vilka skapade goda möjligheter för deltagarna att nätverka.

2019-04-04
2019-04-04
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information kaka