Salem Seifeddine

Månadens forskare för oktober är Salem Seifeddine som nyligen blivit professor i Mechanical Metallurgy.

Hur kommer det sig att du började på JU?

De bidragande anledningarna var mitt intresse för forskningsområdet Komponentteknologi och den unika kompetens som gruppen på JU har. Att få forska tillsammans med professor Ingvar L Svensson var ett privilegium och jag tog chansen när den dök upp.

Vad forskar du om?

Ett material- eller komponentbeteende är en funktion av bland annat materialval, materialkvalitet, produktionsprocess och efterbehandlingsprocesser. Jag forskar om relationen mellan smältkvalitet såsom fraktion och storlek av olika oxider, bifilmer, vätehlat med mera, gjutprocess, metallers/komponenters strukturer, från nano till makro, och kopplingen till materialets/komponentens mekaniska och fysikaliska egenskaper.

Vad är det bästa med att forska på JU?

JU har idag en av Europas, om inte en av världens, största forskargrupper inom gjutna material och processer. Jag är oerhört stolt över att få arbeta i den kreativa, ansvarsfulla och transparenta forskningsmiljön Material och tillverkningsprocesser. Jag är också stolt över att få möjlighet att bedriva komponentnära forskning i samverkan med industrin. 

Vad har du för framtida forskningsplaner?

Tillsammans med kollegorna vid JU och speciellt avdelningen för Material och tillverkning kommer jag att fortsätta stärka den svenska gjuterinäringens konkurrenskraft genom behovsorienterad forskning. Vi jobbar också för flexiblare, snabbare och ömsesidig kunskapsöverföring mellan högskola, forskningsinstitut och industri.

Läs mer om Salem och hans forskning.

2015-10-01
Forskning
2015-10-01

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information