Peter Berglez

Månadens forskare för juni är Peter  Berglez, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

Vem är du?

Jag heter Peter Berglez och kommer ursprungligen från Åsensbruk i Dalsland. Jag disputerade 2006 i medie- och kommunikationsvetenskap vid Örebro universitet. Temat för avhandlingen var nyhetsmediernas bevakning av transnationella kriser och problem. 2011 blev jag docent vid samma lärosäte, och 2016 professor.

Hur kommer det sig att du började på JU?

Jag är rätt så ny här vid JU, började 1 februari. Efter att ha arbetat i nästan 20 år vid Örebro universitet kändes det rätt att prova på ett annat lärosäte. Det som framför allt gjorde JU intressant för mig var möjligheten att tillsammans med professor Ulrika Olausson bygga upp en ny forskarmiljö kring journalistikens tillstånd och framtid, med fokus på frågor om globalisering och hållbarhet.

Vad forskar du om?

Under de senaste åren har jag framför allt ägnat mig åt forskning om global journalistik, miljökommunikation och sociala medier. De förstnämnda två områdena hänger ihop på så vis att det handlar om att studera mediernas förmåga eller oförmåga att belysa hur vi i Sverige påverkas av den globala omvärlden, där miljön och klimatet är centrala aspekter. Forskningen om sociala medier bedrivs inom ramen för ett pågående projekt finansierat av Vetenskapsrådet och handlar om tvär-professionella relationer på Twitter, med fokus på politiker, journalister och PR-folk.

Vad är det bästa med att forska på JU?

Möjligheten att få arbeta inom ett litet, dynamiskt forskningsteam, vars storlek dock gärna får öka lite framöver. Vidare har jag noterat att JU har kommit långt med internationaliseringen, vilket såklart är bra.

Vad har du för framtida forskningsplaner?

Först och främst att fortsätta med de studier som nämnts ovan. För att vi inom medie- och kommunikationsvetenskap ska kunna besvara alla de viktiga och spännande vetenskapliga frågeställningar kring journalistik och sociala medier som vi ställt, måste vi på sikt erhålla mer externa forskningsmedel, inte minst för doktorander. Det blir en viktig utmaning.

2016-06-01
Forskning
2016-06-01

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information