Månadens forskare - Jakob Olofsson

Månadens forskare för september är Jakob Olofsson, universitetslektor i material och tillverkning. 

Vem är du?

Jag är Jakob Olofsson, en musikintresserad materialforskare från Nybrotrakten som läste till civilingenjör i maskinteknik i Linköping. Där mötte jag en flicka från Jönköping, som blev min fru och fick mig att flytta hit 2007.

Hur kommer det sig att du började på JU?

Jag jobbade som konstruktör i bilbranschen när jag råkade stöta på en forskare från Tekniska Högskolan som nämnde att han sökte doktorander. Det väckte liv i mitt intresse att utveckla nya tekniker, och när jag kikade runt upptäckte jag att materialavdelningen sökte doktorander med erfarenhet av konstruktion och hållfasthetsberäkningar, vilket passade mig perfekt! Jag började här 2009, och 2014 fick jag min doktorshatt.

Vad forskar du om?

Jag utvecklar nya metoder för produktutveckling som ska ge bättre produkter som håller längre, t.ex. bilar, motorsågar och lastbilar. Mer specifikt utvecklar jag nya datorbaserade tekniker för konstruktörer och beräkningsingenjörer, som gör att man redan innan man tillverkar en produkt kan beräkna hur den kommer bete sig och prestera när den används. Fokus ligger på gjutna material, men vi använder teknikerna även för andra materialtyper.

Just nu driver jag två projekt – ett där vi tittar på materialegenskaper hos lastbilsdelar i gjutjärn, och ett där vi använder optimering för att låta datorn hitta den geometriska form som ger rätt egenskaper i konstruktionsplaster. Genom att utnyttja materialet på rätt sätt kan vi t.ex. få lättare och bränslesnålare fordon som håller längre.

Vad är det bästa med att forska på JU?

Här på Tekniska Högskolan är det en otroligt positiv stämning och gemenskapskänsla, och samtidigt ett väldigt driv och ständigt tuffa utmaningar! Det är en härlig mix av lokala företag, svenska företagsjättar och internationella kontakter som vävs ihop till en internationellt sett kraftfull och unik forskningsmiljö.

Jag tror inte många Jönköpingsbor vet om vilka prestationer som uppnåtts här på JU och vilket positivt rykte vi har över världen! När våra internationella gäster kommer till Jönköping slås de självklart av den vackra naturen, men också av miljön som vi har innanför väggarna. Vår avdelning är numera en av världens största forskargrupper inom gjutna material, och vi är bara ett exempel av många på hur JU växer. Att JU nyligen blivit utnämnt till KK-miljö är en av flera fantastiska kvalitetsstämplar den senaste tiden!

Vad har du för framtida forskningsplaner?

Jag kommer fördjupa vår forskning i gränslandet mellan materialforskning, konstruktion och produktutveckling. Jag drar nu igång ett nytt projekt där vi använder svepelektronmikroskop för att ta ”live”-bilder i nanoskala i materialet när det används, och sedan använder digitala bildanalystekniker för att förstå vad bilderna visar. Det ger oss kunskap som vi behöver för att kunna skapa matematiska modeller av vad som händer i materialet, och gör att vi kan koppla ihop simuleringar och optimeringstekniker för att styra designen och tillverkningen på rätt sätt.

2016-09-07
Forskning
2016-09-07

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information