Visuella effekter

Högskoleexamen med inriktning mot Visuella effekter, 120 hp

Studieort: Eksjö

Programstart: Hösten 2018

Till ansökan (öppnar 15 mars)

Ingen antagning till detta program hösten 2019.

Detta är programmet för dig som vill jobba som framtidens visual effect-artist inom film och reklam för arbete i Sverige eller umtomlands. Under utbildningen tar vi dig igenom alla processer inom visuella effekter och sätter dig i ett sammanhang där du får samarbeta med olika yrkesroller inom film och reklamproduktion.

Vi använder mjukvaran som ett verktyg för att förverkliga idéer och vårt mål är att lotsa dig igenom processerna och tekniken bakom visuella effekter. Du lär dig att tänka lösningsorienterat utifrån satta tidsramar, effektivisera ditt arbetsflöde och producera rörligt fotorealistiskt material i produktionskvalité. Du som söker bör ha ett artistiskt och/eller tekniskt intresse.

Vi specialiserar oss på samarbetet mellan 3D-artister och Compositors som i arbetslivet jobbar tätt ihop. Därför har vi två profiler under samma tak; Digital Compositing och 3D-visualisering. Gemensamt för dessa är kurser där man lär sig produktionsprocesser, tidsestimering, gruppdynamik, kamerateknik och bildspråk. I kursbeskrivningen nedan kan du se vilka kurser som ingår i de olika profilerna.

Utbildningsort

Utbildningen är förlagd till Campus i12 i Eksjö — en av landets främsta utbildare inom visuella effekter. Föreläsningarna genomförs till stor del av gästföreläsare, vilket innebär att du har möjlighet att skaffa ett stort kontaktnät under utbildningens gång.

Digital Compositing

Här koncentrerar du dig på bearbetning av rörliga bilder inom film- och reklamproduktioner på ett kreativt, kostnadseffektivt och produktionsmässigt sätt. Du får insikt i de olika delarna av visuella effekter och lär dig hantera de verktyg du behöver för att t ex retuschera bort linor som håller en skådespelare i luften, producera set extensions och integrera renderad 3D i live action-material.

3D-visualisering

Väljer du 3D-visualisering lär du dig att genomföra fotorealistiska 3D-produktioner inom en förutbestämd tidsram med krav på kvalitet. De produktioner du gör kan användas både som stillbilder och rörliga bilder för reklam- och filmproduktioner. Detta kan exempelvis vara att modellera, texturera, shada, ljussätta och animera objekt och miljöer.

Internationellt perspektiv

Programmet förbereder dig för en internationell karriär. Utbildningen går helt på engelska. Studenter från andra delar av världen deltar i undervisningen. Dessutom får du internationellt perspektiv genom utländska föreläsare och skolans samarbete med företag som finns i andra länder.

Praktik genom Näringslivsförlagd kurs

Du får direktkontakt med ett företag i branschen genom Näringslivsförlagd kurs (NFK). Under NFK har du praktik ute på företaget. Branschen medverkar även genom bland annat gästföreläsningar och arbetsmarknadsdagar.

Efter utbildningen

Efter utbildningen är du, beroende på inriktning, utbildad Compositor eller 3D-artist. Du kan till exempel arbeta på produktionsbolag, som konsult eller driva eget företag.

Showreel

Kolla in exempel på vad studenter gjort under sina studier eller sin praktik.

Hugo Guerra från The Mill

Hugo Guerra har varit i Eksjö och föreläst om Nuke och Compositing för studenterna. Under de tre dagarna fick studenterna bland annat en presentation kring projektet Audi's Hummingbird och massor av inspiration.

The Mill är ledande inom bl a visuella effekter och animering och finns i London, New York och Los Angeles.

Programmet ges vid Tekniska högskolan
Omfattning: 120 hp
Nivå: Grundnivå
Studietakt: Helfart
Ort: Eksjö
Studieform: Campusbaserad
Språk: Undervisningen bedrivs på engelska
Programstart: Hösten 2018
Sista anmälan: 2018-04-16
Anmälningskod: HJ-52203
Behörighet: Grundläggande behörighet samt Engelska 6/B.
Urval: 65 procent av platserna avsätts för sökande i betygsgruppen och 35 procent i högskoleprovsgruppen. För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.

Examen: Högskoleexamen med inriktning mot Visuella effekter

År 1

CGI-introduktion 6 hp
Preproduktion 6 hp
Digital bildhantering 6 hp
Postproduktion, flöden och processer I 6 hp

Profil Digital Compositing:
Compositing I 9 hp
Rotoscoping och förarbete
9 hp
Compositing II 9 hp
On Set Supervision DC 9 hp

Profil 3D-visualisering:
3D I, 9 hp
3D-animation, 9 hp
3D II, 9 hp
On Set Supervision 3D, 9 hp

År 2

Postproduktion, flöden och processer II 9 hp
Vetenskapliga arbetsmetoder och kommunikation 6 hp
Examensarbete 9 hp
Näringslivsförlagd kurs (NFK) 27 hp

Profil Digital Compositing:
Compositing III
9 hp

Profil 3D-visualisering:
Valbar kurs
3D III - Technical Direction 9 hp
3D III - Look Development 9 hp


Ja, jag vill prenumerera på mer information. Om du inte samtycker kommer du enbart att få svar på din fråga.


Oscarsgalan

Före detta studenter vann pris under Oscarsgalan. Läs mer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

  • Tekniska Högskolan i Jönköping AB
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information