Offentliga föreläsningar

Välkommen till offentliga föreläsningar vid Jönköping University. Här anslås programmet för kommande termin.

Kontakt

Om du vill få en påminnelse via e‑post cirka en vecka före varje föreläsning, kontakta:

Carl-Johan Svensson
036-10 13 77

Varannan torsdag erbjuds populärvetenskapliga föreläsningar som på olika sätt knyter an till högskolans intresseområden. Föreläsningsserien samarrangeras med Folkuniversitetet.

Tid och plats

Sal Hc113 (entréhallen), Högskolan för lärande och kommunikation. Föreläsningarna startar kl 18.30 och pågår i cirka en timme.

Föreläsningarna kommer i de flesta fall att streamas live via YouTube.

Till livestreamingen

Program

 • Magnus Dahlstedt 13 september

  Förortsdrömmar

  – ungdomar, utanförskapet och framtidenMagnus Dahlstedt, professor i socialt arbete, Linköpings universitetet Sverige omtalades länge som en internationell förebild kring välfärds- och integrationspolitik. På senare tid har Sverige allt mer omtalats som ett skräckexempel för skenande utanförskapsproblem där städernas periferier allt mer avskiljs från resten av det svenska samhället. Magnus Dahlstedt utmanar berättelserna om förorternas utanförskapsproblem och visar hur förenklade problembilder banar väg för åtgärder som är ensidigt riktade mot stadens periferier. Samtidigt hamnar växande strukturella ojämlikheter i skymundan. Dahlstedt efterlyser ett skifte av perspektiv; från utanförskap som statiskt tillstånd till synliggörande av de processer som skapar ojämlikheter.
 • Henrik Carlsson 27 September

  En av världens modernaste fabriker ligger i småland!

  Henrik Carlsson, projektledare Scania Oskarshamn Henrik Carlsson ger i sin föreläsning en inblick i hur Scania har utvecklat och byggt en av världens mest automatiserade karossfabriker för Scania New Truck generation - en premiumprodukt i lastbilsvärden. Han belyser vikten av att utveckla produkt och process hand i hand
 • Åsa Hirsh 4 Oktober

  Bedömning i skolan

  - vad och varför?Åsa Hirsh, Universitetslektor i pedagogik I politiska och mediala samtal om bedömning i skolan framgår ofta en otillräcklig och skev förståelse av begreppets innebörd. Ibland framträder sådan förståelse också bland lärarutbildare och verksamma lärare i skolan. Denna föreläsning syftar till att förklara och problematisera bedömningsbegreppets innebörd och varför bedömning är en nödvändighet i alla formella utbildningssammanhang.
 • Erik Lindfelt 11 Oktober

  Nedslag i homohistorien

  – det var på piren och torget det hände!Erik Lindfeldt, författare och journalist Prideparaderna i Jönköping samlar flera tusen. Men det finns en tid före Jönköping Qom Ut. Om denna homohistoria - lokalt på Hamnpiren och Östra torget i Jönköping, men också med utblickar mot Sverige och världen - berättar Erik Lindfelt, journalist och lärare vid JU:s medie- och kommunikationsvetenskapliga program.
 • Mikaela Backman & Tina Wallin 25 Oktober

  Bankkontor på landsbygden

  – förändringar över tid och hur samhället påverkasMikaela Backman & Tina Wallin, ek. doktorer, nationalekonomi Tina Wallin forskar om regionala ekonomier och dess företagsomvandling. Mikaela Backman forskar om nyföretagande och olika typer av kapital såsom humankapital och finansiellt kapital. Nyligen tilldelades hon unga forskarpriset 2017 av Entreprenörskapsforum. Tina och Mikaela visar i sin föreläsning hur utvecklingen av bankkontor har sett ut i Sverige och vilka konsekvenser det har för etablerade av företag och för nyföretagande.
 • Karin Havemose 22 November

  I fäders spår för framtids segrar –

  – plats, identitet och släktforskning?Karin Havemose, universitetslektor i arbetsorganisation Ett mail från en avlägsen släkting och en kista med gamla kort, dagböcker och brev blir startpunkten för en resa bakåt i tiden. Minnen, människor och platser väcks till liv och vad ligger egentligen bakom drivkraften att leta efter gamla husgrunder, söka efter glömda barn och försöka få kontakt med de som finns kvar? Karin Havemose berättar om sina erfarenheter av att släktforska.
 • Mirjam Hagström 29 November

  Raka spår, sidospår, stopp

  – att vara ung och nyanländ i SverigeMirjam Hagström, fil.dr, Tema Barn Under senare år har antalet ungdomar som kommer till Sverige i gymnasieålder ökat stort vilket innebär att kunskapen om introduktionen för denna grupp ungdomar organiseras i Sverige är viktig och aktuell. I föreläsningen utgår Mirjam Hagström från intervjuer med en grupp ungdomar, som alla studerar på programmet språkintroduktion i gymnasiet, och visar hur dessa upplever sin vardag i språkintroduktionen samt i det svenska samhället.
 • Maria Brovall 21 februari

  Digital teknik inom hälso- och sjukvården

  – VR, serious games och appar förnyar vårdsektorn!Maria Brovall, docent i omvårdnad och Kristina Björkman, Konceptutvecklare och rådgivare inom digitalisering på IUS innovation. Att använda olika digitala verktyg som exempelvis serious game (lärande spel) och VR-teknik och mobila applikationer är relativt nytt inom hälso-och sjukvård. Forskare vill i samverkan med patienter, närstående och personal utveckla dessa digitala verktyg genom att arbeta praktiknära, teoribaserat och tvärvetenskapligt. Målet är att nå en ökad delaktighet samt känslan av förbereddhet för personer med olika kroniska tillstånd. Maria Brovall och Kristina Björkman visar på goda exempel på detta. I Thinking and Linking-projektet har ett serious game använts för att ge sjuksköterskestudenter och personal möjlighet att träna i att vårda svårt sjuka och döende personer i en säker och virtuell miljö. Ett annat projekt är ett försök att få väntetiden inför en kommande strålbehandling att kännas meningsfull istället för meningslös för patienter och närstående med hjälp av VR-glasögon och en mobilapplikation.

Sidan uppdaterad 2018-11-27

Sidan uppdaterad 2013-06-13

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information