Tidigare föreläsningar

Arkiv över offentliga föreläsningar som har getts vid Jönköping University

 • 14 december

  Tänka rätt är stort, tänka annorlunda är större
  – möten med oliktänkande leder till nytänkandeSara Johansson, Ekonomie doktor, nationalekonomi Hur kan man skapa gynnsamma miljöer i och omkring företag? Nya idéer föds ofta i mötet mellan oliktänkande människor. Ett gott innovationsklimat förutsätter därför att man förstår och drar nytta av att människor med olika bakgrund, utbildning och erfarenheter tänker på olika sätt. Det handlar också om att skapa ett tillåtande klimat som präglas av nyfikenhet och tolerans. Om detta föreläser Sara Johansson, ekonomie doktor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan Jönköping University. Föreläsningen är ett samarrangemang med Forum Förnyelse.


 • 30 november

  Nyheter på nätet och dess användare
  – kommentarer och nyhetsdelningar på sociala medierSusanne Almgren, Universitetsadjunkt, medie- och kommunikationsvetenskap Under de senaste årtiondena har allmänheten fått en rad nya möjligheter att engagera sig i nyheter på nätet. Sedan tidigare har läsare, lyssnare och tittare kunnat engagera sig i aktuella händelser genom att skriva insändare, ringa in till radioprogram och sitta med som publik i televisionens talkshows. Utöver de tidigare sätten att engagera sig erbjuder nyheter på nätet intresserade också att kommentera och dela nyheter, inte minst via sociala medier. Susanne Almgren, universitetsadjunkt i medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan för lärande och kommunikation Jönköping University, disputerar den 24 november i år med en avhandling som studerar de möjligheter som användare ges att interagera med nyheter och de sätt som användarna faktiskt använder (eller låter bli att använda) de möjligheter som erbjuds att interagera med nyheter.


 • 16 november

  Konstant förändring och
  långsiktigt samhällsbyggande

  – motsättning eller möjlighet?Cecilia Holmström, Arkitekt/Strategic Advisor, Tengbom Varför fungerar inte "business as usual" i ett framtida samhällsbyggande? Vilka krav ställer dagens unga, framtidens boende, på våra livsmiljöer? Hur påverkar nya värderingar, teknikutveckling, och klimatutmaningarna framtidens städer? Cecilia Holmström är arkitekt och senior advisor på arkitektfirman Tengbom. Under föreläsningen ger hon sin bild av globaliseringens, digitaliseringens och urbaniseringens påverkan på vårt samhällsbyggande. Shared Economy, självkörande bilar och Internet of Things kan vara bärande teman i framtidens samhälle. Samtidigt framstår klimatutmaningar och ökad segregation vara allvarliga hot mot ett framtida välfärdssamhälle. Så hur ska vi bygga framtidens samhälle egentligen? Föreläsningen ges i samverkan med Vätterhem, som fyller 75 år under 2017. • 2 november

  OBS: Tyvärr inställd.


 • 19 oktober

  Vikten av vikten
  – hur påverkas åldrandet av fetma och viktförändringar?Anna Dahl Aslan, Docent i gerontologi Anna Dahl Aslan har i sin forskning valt att fokusera på fetmans betydelse för utveckling av kognitiva funktioner såsom minne, spatial och verbal förmåga, hur snabbt vi tänker under åldrandet samt risken att drabbas av demenssjukdom. Hennes forskning visar att den som är överviktig i medelåldern har en lägre minnes- och tankeförmåga i hög ålder och att dessa funktioner försämras snabbare jämfört med den som är normalviktig. I föreläsningen får vi en inblick i detta viktiga forskningsområde.


 • 5 oktober

  Rätten att leva som andra?
  Rättigheter, rättvisa och diskriminering för personer med äldreomsorgTove Harnett, Lektor i socialt arbete, Lunds universitet Yngre personer med funktionsnedsättning har rätt att ”leva som andra”, emedan äldre med äldreomsorg ska leva ”tryggt och värdigt”. Vad betyder det i praktiken? Idag tenderar rättvisa för äldre att formuleras som en fråga om att ha det lika bra eller lika dåligt som andra på samma äldreboende eller andra i samma hemtjänstdistrikt. Det är rättvist att endast få gå ut en gång i veckan om alla på äldreboendet får gå ut lika sällan. I föreläsningen introduceras nya modeller och tankesätt som syftar till att förbättra levnadsvillkoren för äldre personer med äldreomsorg. Tove Harnett är lektor i socialt arbete på Socialhögskolan vid Lunds universitet. Hennes forskning, som främst riktar sig mot äldreomsorg, kännetecknas av intresset för makt och inflytande i till synes vardagliga situationer.


 • 21 september

  Koppla bort autopiloten!
  – normkritiskt förhållningssättEmelie Bardon, Danslärare, teatervetare Emelie Bardon, danslärare, teatervetare, författare, krönikör och en av grundarna till dansduon Waileth & Bardon i Malmö, tar med oss på en föreläsning som kretsar kring normkritisk undervisning i praktiken, inte minst med danspedagogik som exempel. Det handlar om att vända uppochner på sin världsbild, att ifrågasätta sina förgivettaganden, att räkna längre än till två, att be sina elever om respons, att lyfta fram smuts i ljuset och att se på saker från många olika håll samtidigt.


 • 7 september

  Från märkliga naturfenomen
  till besökare från andra planeter

  – hur man undersöker uforapporterClas Svahn, Journalist på Dagens Nyheter, vice ordförande i UFO-Sverige Att prata om ufon på högskolenivå - går det ens? Svaret är ja, om det görs på rätt sätt. Clas Svahn, mångårig journalist på Dagens Nyheter och verksam i föreningen UFO-Sverige, har under lång tid verkat för att prata om uforelaterade frågor med ett kritiskt förhållningssätt. De allra flesta observationer går att förklara. Inrapporterade ufon visar sig inte sällan vara vanliga flygplan, månen eller något naturfenomen. Men hur gör man med den lilla andel som inte går att förklara? Clas Svahn reder ut frågan.


Sidan uppdaterad 2017-08-21

Sidan uppdaterad 2013-06-13

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information