Välkommen till offentliga föreläsningar vid Jönköping University. Här anslås programmet för kommande termin. Våra föreläsningar streamas live och många av den kan även ses i efterhand
via Jönköping Jönköping Universitys YouTube-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakt

Om du vill få en påminnelse via e‑post cirka en vecka före varje föreläsning, kontakta:

Carl-Johan Svensson
036-10 13 77

Under flera torsdagar erbjuds populärvetenskapliga föreläsningar som på olika sätt knyter an till högskolans intresseområden. Föreläsningsserien samarrangeras med Folkuniversitetet. Ingen föranmälan krävs och alltid fri entré. 

Nu tar vi återigen emot publik i salen under föreläsningarna (Hc113, entréplan på Högskolan för lärande och kommunikation). Varmt välkommen.

Tid och plats

Våra offentliga föreläsningar hålls i sal Hc113, entréplan på Högskolan för lärande och kommunikation. Föreläsningarna startar kl 18.30 och pågår i cirka en timme.

Föreläsningarna streamas live via YouTube.

Till livestreamingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Program

 1. 28 oktober

  Lyckad integration?
  Skönlitterära beskrivningar av invandringen till Sverige 1945–2017

  Barbara Czarniawska

  Barbara Czarniawska, senior professor, Göteborgs universitet.

  Barbara Czarniawska har analyserat romaner som beskriver immigrationsproblematiken i Sverige under perioden från slutet av andra världskriget till nutid. Valet av romaner som fältmaterial är ett resultat av vår övertygelse att populärkultur har stor påverkan på vad människor tänker och gör – både invandrare och svenskar.

 2. 11 november

  Att navigera i det nya normala
  – ledarskap i postcoronasamhället

  Karin Havemose & Joakim Netz

  Karin Havemose & Joakim Netz,
  lektorer i arbetsorganisation.

  Pandemin ställde hastiga krav på förändringar. Mycket ställdes på huvudet. I vissa avseenden kommer vi säkert att gå tillbaka till hur det var innan, men i andra delar har kanske något förändrats mer permanent? Med utgångspunkt i företagande och ledarskap resonerar Karin Havemose och Joakim Netz om hur man kan försöka hitta en väg framåt i en tid av snabba omställningar och enorma informationsflöden där en del är gammalt och känt, men där mycket också är nytt och ovisst.

 3. 25 november

  Digitalt utanförskap
  – en generationsfråga?

  Ulli Samuelsson

  Ulli Samuelsson, lektor i pedagogik.

  Digital inkompetens och bristande tillgång till olika digitala samhällstjänster, det måste väl ändå vara ett övergående problem? Snart har samtliga äldre svenskar tillgång till internet via smarta mobiler eller surfplattor, och nationell statistik visar att det digitala utanförskapet minskar. Under pandemin har också användningen av digitala tjänster ökat, vilket borde visa att möjligheten till digital delaktighet är stor när vardagen så kräver. Men är det verkligen så enkelt som ett övergående problem och vad ser vi om vi tittar närmare på det digitala utanförskapet i Sverige?

 4. 9 december

  Medieaktivism
  – vem kämpar för rättvisa inom mediesektorn?

  Paola Sartoretto

  Paola Sartoretto, docent i medie- och kommunikationsvetenskap.

  Oberoende medier spelar en viktig roll för demokratin och tillgång till information är en medborgerlig rättighet. Men vem övervakar medier och kämpar för en mer rättvis mediesektorn? Denna föreläsning presenterar olika former av medieaktivism för att diskutera hur medierna kan användas som ett verktyg för samhällsförändring.