Första steget till en global entreprenörskarriär

"JIBS satte ett internationellt varumärke på våra personligheter."

Entreprenörsådran har alltid bultat starkt hos Tim Nilsson. 25 år efter hans första dag på Jönköping International Business School (JIBS) kan han blicka tillbaka på en framgångsrik yrkeskarriär – och en studietid som gav många lärdomar som legat till grund för framgången.

Tim Nilsson


När JIBS slog upp portarna 1994 var Tim Nilsson en av de första studenterna. Efter fyra års studier inom internationell ekonomi startade han sin entreprenörsresa med grundandet av e-learning- och rekryteringsföretaget Tillväxtpiloterna som första projekt. Tims senaste projekt är Glispa, en global ledare i mobil marknadsföring, grundat i Berlin, där Tim har levt och verkat de senaste 15 åren. 

Glispa såldes 2015 till den brittiska e-handelsjätten Market Tech. Som grundare och VD hade Tim då  under dryga 7 år byggt upp bolaget från 0 kronor i omsättning, till ett bolag med 350 anställda i fler än 40 länder. Tim  har också haft olika mentors- och konsultroller i bolag som Techstars, Ada.com och WeQ.

Hur upplevde du tiden på JIBS?

– Skolan var verkligen byggd som en nyckel till framgång, både bokstavligen och fysiskt. Visst, antagningskraven var höga, men väl där lärde vi oss att jobba hårt mot tuffa deadlines. Mycket handlade om att hantera många projekt samtidigt, och jag hade ofta projekt igång även utanför skolan.

– Sen var jag ingen mönsterelev, utan jag skrev ett antal omtentor. Men att jobba med multitasking på det sättet har jag haft stor användning av senare. Jag lärde mig också att alltid fullfölja det jag startat – och det slutade med att jag totalt landade på 220 poäng och extra studier i psykologi, något som jag senare dragit stor nytta av.

Vilken del av dina studier har du haft mest nytta av?

– De två viktigaste sakerna som jag lärde mig var att nätverka och att göra ordentlig research. Ibland efter ett möte kan jag fundera på om just det mötet var nödvändigt, men en stor del av min framgång beror trots allt på möten med olika viktiga och relevanta människor, där en personlig relation etableras. Om du bygger grunden på rätt sätt går det alltid att lösa problem, oavsett vad det gäller Det var nog också en av mina styrkor i skolan, att snabbt hitta information och att leverera precisa och snabba lösningar.

Vilket stöd fick ni studenter inför en internationell karriär?

– Skolan hade en väldigt internationell prägel som gav oss ett ”internationellt varumärke” och satte ett globalt avtryck på min personlighet. Jag träffade utbytesstudenter och började resa för att upptäcka världen. Jag tror inte att mina första steg i yrkeskarriären hade varit så naturliga om jag inte hade studerat utomlands och fått den internationella prägel jag fick tack vare JIBS. Där jag fick uppleva både med- och motgångar och lärde mig också se möjligheter i attvarje kultur är annorlunda.

Så här 25 år senare, vilka råd skulle du ge dagens studenter?

– Ha rätt attityd och bygg nätverk. Det kanske kan kännas tufft att flytta till ett ställe där man inte har något socialt liv sedan tidigare. Men min tid i Jönköping var en av de mest sociala och lyckligaste faserna i mitt liv. Du behöver inte heller känna att du måste hitta rätt direkt. Ju mer erfarenheter desto större chanser har du att se möjligheter. Det kanske viktigaste rådet är att tro på dig själv oavsett omständigheterna runt dig och vad folk säger.

Tror du på dig själv kommer det alltid att gå bra och det självförtroendet som jag fick under JIBS-tiden har betytt väldigt mycket för mig.

2019-08-28