student

Registrera dig

Registrera dig

Registrera dig och skaffa studentkonto

Som student behöver du ett studentkonto. Studentkontot är gratis och ger dig bland annat tillgång till fasta och trådlösa nät, Office 365, utskrifts- och passagesystem.

Är du ny student ska du, för att kunna webbregistrera dig, aktivera ditt studentkonto via activation.ju.se. Det kan du göra cirka 1 vecka innan upprop. I samband med kontoaktivering ska du registrera dig på de kurser och program du vill studera. Observera att registrering på webb inte ersätter uppropstillfället vilket oftast är obligatoriska moment.

Om du har ett svenskt personnummer aktiverar du ditt konto på activation.ju.se. Har du sedan tidigare ett konto på antagning.se eller eduID.se kan du använda dem för att logga in. Saknar du konto på antagning.se eller eduID.se, kan du hämta en engångskod hos IT Helpdesk på tredje våningen i hus A. Om ingen av ovanstående passar kan du beställa en kod via funktionen ”Engångskod” och ” Saknar du engångskod begär en ny” på activation.ju.se.

Om du saknar svenskt personnummer behöver du en engångskod som går att beställa på activation.ju.se via funktionen ”Engångskod” och ” Saknar du engångskod begär en ny”. Det går också bra att hämta koden hos IT Helpdesk på tredje våningen hus A.

Sammanfattning:

Det finns fem sätt att aktivera användarkonto på activation.ju.se

 • Med hjälp av en bekräftad användare på Antagning.se
  • Ditt konto blir ”Bekräftad användare”
 • Med hjälp av en bekräftad användare på eduID.se
  • Ditt konto blir ”Bekräftad användare”
 • Med hjälp av ett tidigare bekräftat personligt student- eller anställdkonto vid Jönköping University.
  • Ditt konto blir ”Bekräftad användare”
 • Med hjälp av en engångskod som du hämtar mot uppvisande av legitimation vid IT helpdesk på våning tre eller att den skickas till din folkbokföringsadress.
  • Beställs via besök hos IT-helpdesk på våning tre eller genom ett ärende till helpdesk.hj.se.
  • Ditt konto blir ”Bekräftad användare”
 • Med hjälp av en engångskod som skickas till din e-postadress.
  • Beställs genom att välja Engångskod samt ”Saknar du engångskod begär en ny.” på activation.ju.se.
  • Ditt konto blir ”Obekräftad användare”

De två första varianterna är främst till för studenter som använder bekräftad användare på Antagning.se eller eduID.se under antagningsprocessen till de flesta lärosäten i Sverige. Den tredje varianten kan används när en student blir anställd eller när en anställd blir student.

Engångskod är den variant som de flesta anställda och övrigt verksamma kommer att använda. Observera att engångskoden har begränsad giltighetstid.

 

Skillnad på obekräftad och bekräftad användare.

Obekräftad användare

Kontot innehas av en person. Används när information är kopplat till ett konto av typen egenuppgiven information, som ex. en e-postadress.

Bekräftad användare

Kontot innehas av en identifierad person. Används när information är kopplad till en person, därigenom säkerställer vem användaren av kontot är.

De flesta tjänster har bara behov av obekräftad användare men vissa verksam­hetskritiska tjänster såsom antagningssystemet NyA och studie­dokumentations­systemet Ladok kan kräva för all, eller viss, användning att användaren är en bekräftad användare.

Det går i efterhand att omvandla ett obekräftat konto till ett bekräftat konto på myaccount.ju.se.