International Economics

180 hp | 3 år | Programstart: HT 2017 | Examen: Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet nationalekonomi
Till ansökan (öppnar 15 mars)
AACSG EQUIS EQUIS + AACSB Logos

Världen behöver beslutsfattare och företagsledare som kan jobba i en internationell miljö. Vill du ha en framtida karriär där du jobbar nära besluten och kan påverka inom företag eller inom olika organisationer så är detta ett program som passar dig.

Utbildningen syftar till att utveckla din förmåga att förstå och analysera olika typer av samhällsekonomiska problem och dynamiken i en internationell och global världsekonomi. Du lär dig att använda ekonomisk teori för att analysera och utvärdera ekonomiska problem och förstå dess underliggande faktorer.

Förmågan att analysera problem på ett systematiskt sätt är grundläggande i modern nationalekonomi och genomsyrar hela programmet.

Huvudämnet i programmet är nationalekonomi och man läser 90 högskolepoäng inom detta område. Programmet ger dig även goda kunskaper i statistik och ekonometri eftersom du kommer att läsa 30 högskolepoäng inom dessa ämnen. Dessa kurser ger dig färdigheter och de verktyg som behövs för att hantera och analysera statistik. Detta är kunskap som starkt efterfrågas när du ska börja din karriär i arbetslivet.

Programmet innehåller även fyra kurser (totalt 30 högskolepoäng) i företagsekonomi som tar upp olika aspekter såsom, ledarskap och redovisning. Tillsammans ger kombination av nationalekonomi, statistik samt företagsekonomi en bra och bred grund att stå på för framtida karriärsval.

Hela utbildningen ges på engelska och du läser tillsammans med studenter från hela världen. Engelskkunskaper och erfarenhet av att jobba med individer från olika kulturer är också viktiga färdigheter att ta med sig in i arbetslivet. Under femte terminen har du även möjlighet att genomföra ett internship.

Ökade antagningsmöjligheter med hjälp av särskilt urval

Jönköping International Business School har beslutat att reservera ett mindre antal platser på sina utbildningsprogram till sökande som bedöms vara särskilt lämpade för den utbildning som avses liksom skolans profil. Syftet är att vidga antagningsmöjligheterna för sökande. Läs mer om kriterier för särskilt urval.

Studera utomlands

Under tredje året (femte terminen) har du möjlighet att tillbringa en termin utomlands vid något av våra partneruniversitet. Förutom att det är en upplevelse för livet så ger utlandsstudier tillgång till unika kurser där du har möjlighet att specialisera dig inom ett ämne, ökade språkkunskaper samt ett personligt internationellt nätverk. De flesta studenter inom programmet tar denna möjlighet och är överlag mycket nöjda med sina erfarenheter utomlands.

Efter utbildningen

Efter att ha genomfört denna utbildning kommer du att ha många färdigheter och kunskap som är åtråvärda på arbetsmarknaden. Den största färdigheten är att du kommer att ha utvecklat din analytiska förmåga, vilket innebär att du förstår, kan integrera och analysera olika problemställningar.

Du kommer få ett nytt förhållningssätt och problemlösning som sedan kan appliceras inom den sektor där du får anställning. Detta kombinerat med analytisk förmåga ger dig en stark konkurrensfördel när du söker jobb. Dessa färdigheter innebär att du har kompetenserna för att jobba nära besluten i olika företag/organisation. Du kommer inte bara ta fram underlag utan kommer även analysera detta underlag och föra vidare dessa resultat till dina kollegor och chefer. Dessa färdigheter är viktiga både inom den privata och den offentliga sektorn. En examen i nationalekonomi är även en internationellt erkänd examen, som även öppnar upp för en internationell karriär.

Framtida arbetsuppgifter kan innefatta analyser och utredningar inom olika svenska och multinationella företag och offentlig verksamhet såsom börs- och finansvärlden, statliga departement samt inom den kommunala verksamheten. Utbildningen kan också leda till arbete inom svensk eller europeisk förvaltning. Dessutom öppnar sig möjligheter för arbete i biståndsorganisationer och FN-organ.

Exempel på vad våra studenter nu jobbar med är: biträdande regionchef (Svenskt näringsliv), Kreditanalytiker (Nordea), marknadsanalytiker (ADB Consulting EU, Albanien), och investeringsanalytiker (Venture Capital at Eurofin Ventures, Schweiz).

Påbyggnad

Funderar du redan nu på möjligheten att studera vidare? En kandidatexamen med nationalekonomisk inriktning ger behörighet till fortsatta studier på masternivå. Vi erbjuder bland annat:

Career progression map

Här kan du se exempel på hur olika studenter, som gått International Economics, har utvecklats i sin karriär efter studierna – från posterna de började på till posterna de har idag. Kartan är tänkt att hjälpa dig i din framtida karriär och ge dig en fingervisning om vilka tjänster du kan söka efter examen.

Career progression map - International Economics
Läs merLäs mindre

Affärsutveckling på banken var ett självklart val för Jacob

– Mitt jobb handlar om att stötta med specialistkompetens inom området Collateral, Clearing och risk. Det innebär allt från att se till så att Swedbank efterlever regelverk på området, som t ex ”European Market Infrastructure Regulation (EMIR)” till att utveckla och effektivisera interna processer. I ...


Läs hela intervjun

Med ett stort kontaktnätoch en internationellt erkänd utbildning

Det viktigaste för Mark var att få en bra utbildning, men han ville få ut mer än så av studietiden. Han såg det som en chans att gå utanför sin komfortzon, och valde därför att studera i ett icke engelskspråkigt land och flytta långt ifrån Uganda. – Bilden jag fick när jag läste om Jönköping University ...


Läs hela intervjun

Fakta

Programmet ges vid Jönköping International Business School

Omfattning: 180 hp
Nivå: Grundnivå
Studietakt: Helfart
Studieform: Campusbaserad
Språk: Undervisningen bedrivs på engelska
Antal platser: 28
Programstart: HT 2017
Sista anmälan: 2017-04-18
Anmälningskod: HJ-52033
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Matematik 3b eller 3c, Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska 6/B, Matematik C, Samhällskunskap A.
Urval:
65 procent av platserna avsätts för sökande i betygsgruppen och 35 procent i högskoleprovsgruppen

För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.
Examen:
Ekonomie kandidatexamen med huvudområdet nationalekonomi

Visa antagningsstatistik
Våra partneruniversitet

 

Ett mindre antal platser är reserverade till ett särskilt urval sökande som bedöms vara särskilt lämpade för utbildningen. Läs mer.

Kurser inom programmet

Termin 1

Entrepreneurship and Business Planning 7,5 hp
Microeconomic Principles and Mathematics for Economics 7,5 hp
Industrial Organization 7,5 hp
Basic Financial Accounting 7,5 hp

Termin 2

International Trade Theory 7,5 hp
Macroeconomic Principles 7,5 hp
Development Economics 7,5 hp
International Macroeconomics and Finance 7,5 hp

Termin 3

Intermediate Microeconomics and Mathematical Economics 7,5 hp
Business Statistics 1 7,5 hp
Business Statistics 2 7,5 hp
Intermediate Macroeconomic Theory 7,5 hp

Termin 4

Law and Economics 7,5 hp
Corporate Finance 1 7,5 hp
Econometrics 1 7,5 hp
Organization and Leadership 7,5 hp

Termin 5

Utlandsstudier/Valbara kurser/Internship 30 hp

Termin 6

Bachelor Thesis in Economics 15 hp
Econometrics 2 7,5 hp
Corporate Finance 2 7,5 hp

Programbeskrivningen är preliminär. Vissa förändringar kan komma att ske gällande kursernas benämning och ordning.

Facts

Credits: 60,0 ECTS
Level: Master's
Rate of study: Full-time
Place of study: Campus-based
Language: English
Start date: Autumn 2015
Application code: HJ-MU051
Requirements: 
The applicant must hold the minimum of a Bachelor’s degree (i.e the equivalent of 180 ECTS credits at an accredited university) with at least 90 ECTS credits in business administration, economics, industrial engineering and management, or equivalent. At least 60 ECTS credits must be in business administration. Proof of English proficiency is required.

The number of places is limited and a selection is made based on bachelor diploma GPA. 

Degree:
Degree of Master of Science (60 credits) with a major in Business Administration

Tuition fee for the first semester: SEK 58500

Total tuition fee: SEK 117000

Tuition fees do NOT apply for EU/EEA citizens or exchange students


Om du har frågor, hör av dig till oss på studera@ju.se

Vi skickar gärna vår programkatalog till dig. Beställ katalogen här.

Du kan även kontakta vår studievägledning, deras kontaktuppgifter hittar du här.

Ange din e-postadress:Texten granskad / uppdaterad 2017-06-21

Studera på JU
Sidan uppdaterad 2014-03-14
Fråga oss
X
Har du frågor kring att börja studera på Jönköping University? Vi är tyvärr inte online just nu, men ställ gärna din fråga nedan så hör vi av oss så snart vi kan.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information