Medieproduktion

180 hp | 3 år | Programstart: HT 2016 | Examen: Filosofie kandidatexamen med huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap.
Till ansökan (öppnar 15 mars)

Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet med inriktning Medieproduktion är journalistiskt orienterat och ger dig kunskaper i informationsproduktion i form av ljud, bild och text.

Kommunikatörer med kunskap i produktion av rörlig bild och ljud, som exempelvis en video eller en podd, efterfrågas i allt högre grad av arbetsgivare i flera av kommunikationsbranschens fält. Medieproduktion passar dig som vill få en gedigen MKV-utbildning med en spets inom visuell och audiovisuell produktion för webben. I inriktningsterminen går teori och praktik hand i hand. Du tar avstamp i teorin, producerar, och värderar sedan resultatet utifrån teorin. De studenter som har gått utbildningen arbetar som bland annat videoproducenter, skribenter, kommunikatörer och journalister.

Egen radio- och TV-studio

På Högskolan för lärande och kommunikation finns en radiostudio och en TV-studio som används både i undervisningen och av studerandeföreningarna Radio K och Student-TV.

Läs merLäs mindre

Engagemang är nyckeln till framgång

När hon närmare kollade upp Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet i Jönköping fastnade hon för att det fanns både radio- och TV-studio på campus. Dessa används flitigt både i undervisningen och av studerandeföreningarna RadioK och StudentTV. – Jag kände direkt att det här passade mig. Jag ...
Läs hela intervjun

Träningsdisciplin även i skolbänken

Som barn var han ingen större talang, men i övre tonåren fick han kontroll på kroppen och märkte att han var riktigt snabb i vattnet. – Ju bättre det gick desto seriösare blev det. Jag kvalade in i både junior- och senior-SM. Då bestämde jag mig för att satsa full och valde därför att flytta till Jönköping ...
Läs hela intervjun

Fakta

Programmet ges vid Högskolan för lärande och kommunikation

Omfattning: 180 hp
Nivå: Grundnivå
Studietakt: Helfart
Studieform: Campusbaserad
Antal platser: 25
Programstart: HT 2016
Sista anmälan: 2016-04-15
Anmälningskod: HJ-52061
Behörighet:
Grundläggande behörighet samt Samhällskunskap 1b eller 1a1 och 1a2. Eller: Engelska B, Samhällskunskap A och Svenska 3/B eller Svenska som andraspråk 3/B.
Urval:
65 procent av platserna avsätts för sökande i betygsgruppen och 35 procent i högskoleprovsgruppen

För att få konkurrera om platserna i högskoleprovsgruppen krävs minst 0,8 poäng.
Examen:
Filosofie kandidatexamen med huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap.

Visa antagningsstatistik
Våra partneruniversitet

Kurser inom programmet

Under Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmets första och tredje år läser du kurser inom huvudområdet medie- och kommunikationsvetenskap. Vilka kurser du läser under andra året bestäms av vilken inriktning du väljer och om du väljer att läsa utomlands eller valbara kurser.

Den generella programbeskrivningen visar vilka kurser som ingår i programmet och som läses av alla MKV-studenter, oavsett inriktning.


Kurser inom inriktningen

Nedanstående kurser läses under termin 3 inom inriktningen Medieproduktion.

Journalistikens grunder 7,5 hp
Med utgångspunkt i det journalistiska hantverket får du kunskaper om bland annat olika vetenskapliga teorier inom ämnesområdet journalistik, etiska ställningstaganden i samband med publicering och grundläggande medierätt.

Radioproduktion 7,5 hp
Du får tekniska och teoretiska kunskaper inom radioproduktion och du utvecklar din förmåga att berätta med ljud. Du utvecklar även förmåga att göra inspelade och redigerade radioreportage samt direktsända program.

TV-produktion 7,5 hp
Kursen ger dig kunskap och förståelse för tv-mediets förutsättningar och utveckling. Du får grundläggande tekniska kunskaper inom redigering, videokamera och ljussättning för rörlig bild. I vår egen tv-studio lär du dig att tillämpa de journalistiska arbetsmetoderna vid till exempel en direktsänd intervju.

Tidningsproduktion 4,5 hp
Du utvecklar dina kunskaper och färdigheter inom skrivande journalistik. Kursen innehåller bland annat olika artikelgenres uppbyggnad, analys av artiklar och produktion av olika slags tidningstexter.

Integrerad medieproduktion 3 hp
I kursen får du lära dig olika tekniska förutsättningar för journalistisk publicering, framförallt på webben. Dessutom berörs olika webbtjänsters möjligheter och begränsningar.

Texten granskad / uppdaterad 2016-07-25

Studera på JU
Sidan uppdaterad 2010-09-03