Nyfiken biomedicinsk analytiker med känsla för detaljer

Niclas Björkhammer har hunnit jobba som biomedicinsk analytiker i flera år efter att ha läst programmet på Hälsohögskolan. I dag jobbar han i Doha, Qatar, med ett sjukhusprojekt inriktat mot barn och kvinnor.

– Jag är delansvarig för laboratoriedesign, validering av analytiska instrument och utveckling av laboratoriets IT-system. Jag är också involverad i kvalitetsutvecklingen på sjukhuset, med fokusering på patientsäkerhet och processeffektivitet. En stor del av mitt jobb handlar också om att validera våra metoder inom histologi, främst immunhistokemi och andra kompletterande metoder som används inom diagnostikens värld.

Biomedicin är ett område som rör sig framåt oerhört snabbt i dagens digitala värld, och Niclas menar att en törst på att få ny information är en viktig egenskap hos biomedicinska analytiker.

– En egenskap som alla mina kollegor i Qatar har gemensamt är nyfikenhet och en känsla för detaljer. Som biomedicinsk analytiker jobbar man med många andra individer, inklusive sjuksköterskor, läkare och självklart patienter, så en positiv attityd och kundfokus är fördelaktigt.

De senaste åren har det skett stora förändringar inom flera områden av biomedicin, säger Niclas, inte minst inom molekylär medicin.

– Med sjunkande kostnader har förfrågan om molekylär diagnostik flerdubblats, och används i dag inte bara inom forskning utan även inom rutindiagnostik och analys av patientprognos. Histologi utvecklas alltmer mot digital patologi, vilket innebär större möjligheter att analysera vävnadsprover med hjälp av bildanalysprogram.

Sidan uppdaterad 2016-10-31

Sidan uppdaterad 2016-10-31
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information