Cornelia visste från början att hon ville arbeta praktiskt med bistånd och rättighetsfrågor

Cornelia Johansson studerade IA-programmet och tog examen 2014. Efteråt byggde hon på med en master i fred och konfliktstudier, en Minor Field Study i Malawi och olika trainee-tjänster. Många bäckar små ledde till en tjänst på FNs Peacebuilding Secreteriat i Sri Lanka där hon jobbar idag.

Cornelia Johansson. före detta student

- Jag har alltid varit intresserad av internationella frågor och rättvisa, och eftersom jag ville arbeta praktiskt med bistånd och rättighetsfrågor så var IA det perfekta programmet för mig. Det som lockade mig framförallt var möjligheterna till utlandsstudier och VFU (praktik) i fält, samt Jönköping som studentstad.

Vad var det bästa med utbildningen? 

- Det bästa med IA var också möjligheterna som jag fick. Jag gjorde praktik både i Bosnien och i Etiopien, samt studerade utomlands vid Penn State University i USA. Vid Penn State läste jag kurser i Gender Studies och African American History. Jag förbättrade min akademiska engelska ytterligare och fann goda vänner som jag fortfarande håller kontakt med idag. Under hela min studietid hade jag mest roligt och försökte utforska så mycket som möjligt, men blev otroligt lärorika perioder i mitt liv som definitivt har hjälpt mig komma dit jag är idag. När det gällde VFU:n så var det framförallt chansen att få uppleva en arbetsplats där andra kulturer är norm samt att få se vad det innebär att arbeta i repressiva miljöer, som jag tagit med mig till arbetet jag har idag.

- Sen uppskattade jag också att JU är en internationell högskola. I vissa kurser hade vi internationella studenter som gjorde att det blev dynamiska diskussioner och grupparbeten. Just nu arbetar jag faktiskt med en tjej från Sydkorea som gjorde sin utbytestermin vid JU och läste samma kurser som jag gjorde året innan!

Hur lång tid efter examen fick du jobb?

- Jag började studera IA direkt efter gymnasiet och eftersom jag fortfarande inte hade så mycket erfarenhet när jag tog examen från IA och det är hård konkurrens om jobben så valde jag att studera vidare. Jag läste en master i fred och konfliktstudier vid Umeå Universitet och praktiserade ytterligare en termin på internationella avdelningen på en svensk biståndsorganisation. Eftersom jag inte gjorde någon Minor Field Study (fältstudie) när jag studerade IA så tog jag chansen att söka detta under min sista termin i Umeå, och åkte då till Malawi för att skriva min masteruppsats om biståndseffektivitet för lokala NGOs. Efter detta fick jag en trainee-tjänst på en svensk organisation som arbetar i Indien. Det gjorde att när jag kom tillbaka kunde söka mer kvalificerade tjänster, och nu arbetar jag på FN i Sri Lanka.

Vad innebär ditt nuvarande jobb?

- Jag arbetar på FNs Peacebuilding Secreteriat, en del av Residents Coordinators Office, som Monitoring and Evalutions Officer. Jag arbetar med ett team där jag är den enda som fokuserar på M&E. Min främsta uppgift är att se till att både Sri Lankas fredsplan hålls uppdaterad med korrekt data och att alla FN projekt som är sponsrade av Peacebuilding Fund rapporterar det som de ska och med passande data och verktyg. Det är superviktigt för att vi ska se vilka projekt som faktiskt fungerar eller inte. Sen hjälper jag till med en massa annat, saker som mina kollegor driver. Till exempel uppdaterar jag kartläggningen av alla fredsprojekt i landet, förbereder en studie med material och frågor, mediabevakning, och deltar på event och seminarier.

Vilka är dina karriärtips till blivande studenter?

- Mitt bästa tips är att många bäckar små brukar leda till något större. Ta till vara på möjligheter att åka utomlands via JU och engagera dig på olika sätt. Även studiesociala aktiviteter visar att du är engagerad och driven även utanför studierna. Tänk också på att en sak leder alltid till något annat, och du kan ta med dig livserfarenhet och kunskaper från alla möjliga håll när du väl får erbjudande om något du verkligen vill ha. Lycka till!

Sidan uppdaterad