Fältstudie på Zanzibar om seaweed farming

Viktoria Forsberg tog examen från Internationellt arbete 2018. Under sista året fick hon ett MFS-stipendium (Minor Field Studies) för att göra en fältstudie inför examensarbetet. Hon och en kurskamrat valde att fördjupa sig inom seaweed farming på Zanzibar. Fältstudien handlade om hur kvinnors försörjningsmöjligheter påverkas genom odling av tång.

Viktoria på Zanzibar tillsammans med några barn

- Anledningen till att det blev just Zanzibar var för att min syster bodde där och gärna ville att jag skulle hälsa på, men också för att hon sett vilka utmaningar som finns för boende på Zanzibar i och med klimatförändringarna. Vår uppsats om hur kvinnors försörjningsmöjligheter påverkades av olika tekniker av att odla tång.

- Organisation vi besökte och fick hjälp av heter Institute of Marine Sciences (IMS) och hör till University of Dar Es Salaam på fastlandet i Tanzania.

På vilket sätt har du haft nytta av MFS?

- Att åka på MFS känner jag personligen var en fantastisk möjlighet för mig. Det var min första längre vistelse utomlands och det var en utmaning. Jag ångrar det inte en sekund och jag lärde mig mycket. Jag fick utveckla min engelska i akademiska sammanhang men även personliga. Jag lärde mig oerhört mycket om tång (seaweed farming) som var vårt forskningsämne men även andra växter i havet och effekter som klimatförändringarna har på dessa. Vidare fick jag lära mig att komma in i en ny kultur och lära mig enklare fraser på ett nytt språk. Framförallt växte jag personligen genom att inte vara kvar i ”bekvämligheten av Sverige”. Med det menar jag att det var en utmaning för mig att leva annorlunda även om jag fortfarande levde i ”lyx” jämfört med många andra. Strömavbrott, att inte kunna dricka vattnet i kranen, olika kryp i lägenheten och så vidare gjorde att livet var annorlunda än hemma. Jag anpassade mig väl efter ett tag och det tycker jag var en personlig vinst. Jag var alldeles för van vid Sveriges alla möjligheter och hur vi lever. Här fick jag testa på ett annat liv och det var oerhört nyttigt för mig. Det jobbigaste var att se människor man kom att bry sig om, ha det mycket sämre än en själv.

Vad var det bästa med MFS? 

- Det allra bästa med min MFS var att lära känna alla underbara människor där. Tack vare att min syster redan kände många på Zanzibar fick jag lättare att komma in i samhället och träffa folk. Jag träffade bland annat barnen som bodde på vår gata, som jag kommer sakna mest av allt. Jag tyckte allting med min MFS var bra, det akademiska arbetet, våra intervjuer, att lära känna folk, komma in i kulturen, gå på marknaden, sy upp klänningar, åka ut till öar, se sköldpaddor, se solnedgångar och så mycket mer. Det var verkligen en fantastisk upplevelse.

Sidan uppdaterad