Automation- och robotingenjör

Yh-utbildning som kombinerar teori och praktik – i samarbete med branschen. 400 Yhp, 2 år.

Studieort: Jönköping

Programstart: Hösten 2020

Vill du arbeta med att skapa framtidens automatiserade produktion?Den här utbildningen ger dig nya kunskaper om den senaste automationstekniken och programmering av avancerade robotar.

Automationsingenjör är ett framtidsyrke och medarbetare med kunskaper inom industriell automation, mekatronik, visionsteknik och robotprogrammering blir allt mer eftertraktade. Den här utbildningen är utformad i samarbete med regionens tillverkningsindustri och ger dig spetskompetens inom de områden som arbetsgivarna efterfrågar. I utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från bl.a. 3 Button Group, ABB, AP & T, Detab Automation, Motoman - Yasakawa, NPB och ÅF.

Efter utbildningen har du möjlighet att jobba på automationsföretag som automationsingenjör, automationstekniker, robotoperatör eller vision-tekniker. Du kan också få jobb som eltekniker inom styr och regler-, PLC och SCADA, HMS-programmerare eller service- och driftstekniker. Utbildningen sker i en av landets bäst utrustade robotverkstäder och våra lärare har lång erfarenhet från branschen. Undervisningen kommer att fokusera på avancerade styrsystem och du får möjlighet att lära dig de vanligaste programmeringsspråken.

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför är Yh-utbildningen en inspirerande kombination av teori och praktik. 25 procent av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen. Vi gör också spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar från branschprofiler.

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.

Läs merLäs mindre

Utbildningsort

Tekniska Högskolan i Jönköping, Jönköping University, är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Yrkeshögskolan Jönköping. Utbildningen är förlagd till Yrkeshögskolan i Jönköping.

Praktik

Utbildningen omfattar även praktiska moment i form av praktik ute på ett företag (LIA, Lärande i arbete).

Efter utbildning

Efter avslutad utbildning har du kompetensen att jobba med en rad olika yrken med koppling till automation – till exempel som automationsingenjör, automationstekniker, robotoperatör, eltekniker inom styr och regler, PLC, SCADA samt HMS-programmerare. Du kan även få jobb som service- och drifttekniker eller vision-tekniker.

Programmet ges vid Tekniska högskolan
Omfattning: 400 yhp
Nivå: YH-Utbildning
Studietakt: Helfart
Ort: Jönköping
Studieform: Campusbaserad
Språk: Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma
Programstart: Hösten 2020
Sista anmälan: 2020-04-15
Behörighet: Grundläggande behörighet samt
- Praktisk ellära 100 p med lägst betyg G/E/3
- Elektromekanik 100 p med lägst betyg G/E/3
- Mekatronik 1, 100 p med lägst betyg G/E/3
från programmet El- och energiprogrammet
Eller motsvarande kunskaper
Examen: Yrkeshögskoleexamen inriktning Automation- och robotingenjör.

År 1

Yrkesrollen samt projektledning 25 Yhp
Elkonstruktion 20 Yhp
Maskinsäkerhet 25 Yhp
Mekatronik 30 Yhp
Lärande i arbete 1 30 Yhp
Avancerade styrsystem 25 Yhp
Reglerteknik 25 Yhp
Robotteknik 1 20 Yhp

År 2

Robotteknik 2 25 Yhp
Lärande i arbete 2 40 Yhp
Industriell IT 20 Yhp
Servoteknik 15 Yhp
Industriell Automation 20 Yhp
Robotteknik 3 25 Yhp
Lärande i arbete 3 30 Yhp
Examensarbete 25 Yhp