Polymeringenjör

Yh-utbildning som kombinerar teori och praktik – i samarbete med branschen. 2 år, 400 Yhp

Studieort: Jönköping

Programstart: Hösten 2020

Jönköpingsregionen är Sveriges polymercentrum. I samarbete med branschorganisationer och regionens polymerföretag har vi utformat en utbildning som ger dig den senaste kompetensen inom polymerteknik. Den här utbildningen är tänkt för dig som har en teknisk bakgrund och vill vara med och utveckla en framtidsbransch!

Uppdaterad yrkeskompetens inom polymera material och robotstödd tillverkning är mycket efterfrågad i regionen. Efter utbildningen kan du jobba som polymeringenjör hos någon av regionens polymerproducenter.

Under utbildningen får du möjlighet att vidareutveckla och fördjupa dina kunskaper inom plastområdet. Du får lära dig att arbeta med och får förståelse för plasters användning och konstruktion, mekatronik, robotteknik, formverktyg och projektledning. Du kommer att arbeta med de formverktyg och programmeringsspråk som används vid plasttillverkning. Undervisningen sker i en av landets bäst utrustade robotverkstäder och du utbildas av lärare med lång erfarenhet från automation och plastbranschen. I utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från bland annat Distupol, Engel, Fristad Plast, Polymercentrum, Prototal och Ultrapolymers Nordic.

Efter avslutad utbildning kan du jobba som polymeringenjör, projektledare inom plast, komposit eller gummi, servicetekniker, produktutvecklare inom polymer samt konstruktör inom polymer.

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför är Yh-utbildningen en inspirerande kombination av teori och praktik. 25 procent av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen. Vi gör också spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar från branschprofiler.

När du söker till den här utbildningen, så tar vi inte bara hänsyn till dina formella meriter som examen och betyg. Din erfarenhet och personliga drivkraft har stor betydelse och därför har vi möjlighet att bevilja en studieplats även till dig som inte har formell behörighet. Vi gör då en individuell bedömning av dina yrkeserfarenheter och din förmåga att genomföra utbildningen. Mer om hur det fungerar kan du läsa under Antagningöppnas i nytt fönster.

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.

Läs merLäs mindre

Utbildningsort

Tekniska Högskolan i Jönköping är ansvarig utbildningsanordnare. Utbildningen genomförs i samarbete med Yrkeshögskolan Jönköping och är förlagd till deras lokaler på Bäckadalsgymnasiet i Jönköping.

Praktik

Utbildningen omfattar även praktiska moment i form av praktik ute på ett företag (LIA, Lärande i arbete).

Efter utbildning

Efter avslutad utbildning har du kompetensen att jobba som polymeringenjör, projektledare inom plast, komposit eller gummi, servicetekniker, produktutvecklare inom polymer samt konstruktör inom polymer.

Programmet ges vid Tekniska högskolan
Omfattning: 400 yhp
Nivå: YH-Utbildning
Studietakt: Helfart
Ort: Jönköping
Studieform: Campusbaserad
Antal platser: Ej beslutat
Programstart: Hösten 2020
Sista anmälan: 2020-04-15
Behörighet: Grundläggande behörighet samt
- Fysik 1 eller Fysik A med lägst betyg G/E
- Kemi 1 eller Kemi A med lägst betyg G/E
Eller motsvarande kunskaper
Examen: Yrkeshögskoleexamen inriktning Polymeringenjör.

År 1

Polymeringenjörens yrkesroll samt projektledning 25 Yhp
Polymera material, grundkurs 25 Yhp
Bearbetning av polymera material, grundkurs 25 Yhp
Verktygsteknik för bearbetning av polymera material 25 Yhp
Kvalitet och hållbar produktion 25 Yhp
Lärande i arbete 1 25 Yhp
Konstruera i polymera material 50 Yhp

År 2

Robotprogrammering 25 Yhp
Mekatronik 25 Yhp
Lärande i arbete 2 50 Yhp
Polymera material, fördjupning 25 Yhp
Bearbetning av polymera material, fördjupning 25 Yhp
Lärande i arbete 3 25 Yhp
Examensarbete 25 Yhp

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information kaka