Visualisering av arkitektur

Yh-utbildning som kombinerar teori och praktik – i samarbete med branschen. 2 år, 400 Yhp

Studieort: Eksjö

Programstart: Hösten 2020

Till ansökan (öppnar 15 mars)

Visualisering av arkitektur är utbildningen för dig som vill skapa kreativa och kommunicerande 3D-modeller och visualiseringar av städer, arkitektur och miljöer tillsammans med arkitekter och stadsplanerare.

Visualiseraren kompletterar andra yrkesroller, framför allt arkitektens och stadsplanerarens roller, i designprocessen. Visualiseraren är specialiserad på att skapa olika typer av gestaltningar, särskilt fotorealistiska bilder, film och virtual reality (VR), med hjälp av avancerade digitala verktyg. Utbildningen är framtagen tillsammans med branschen och företagen som vi samarbetar med deltar aktivt. Utbildningen ger dig kunskaper i arkitektonisk gestaltning och olika former av modellerings-­ och visualiseringstekniker för att producera modeller, ritningar och bilder av arkitektur med fokus på byggd miljö.

Du får kompetensen att självständigt och tillsammans med andra medverka i och driva visualiserings- och kommunikationsprocesser för arkitektur, stadsbyggande och hållbar stadsutveckling. Utbildningen är en blandning av traditionella konstnärliga tekniker och de senaste digitala verktygen för modelleringar, visualiseringar och bildframställning. Programvaror i undervisningen är de som används på arkitektkontor och hos andra arbetsgivare – till exempel 3D Studio Max, Photoshop, Revit, Illustrator och Indesign. Vi gör också studieresor och besöker ledande arkitektkontor i Sverige och i utlandet.

Våra yrkesutbildningar lägger stor vikt vid praktiska färdigheter och att du ska vara väl förberedd för ditt kommande yrke och kunna få rätt arbete direkt efter utbildningen. Därför är Yh-utbildningen en inspirerande kombination av teori och praktik. 25 procent av utbildningen består av praktik i form av LIA (Lärande i arbete) ute på ett eller flera företag. Det ger dig möjlighet att direkt få testa dina nyförvärvade kunskaper i verkligheten, samtidigt som du får viktiga kontakter i branschen. Vi gör också spännande studiebesök och får lyssna till inspirerande gästföreläsningar från branschprofiler. I utbildningens ledningsgrupp ingår representanter från bland annat Altopunto, BSK Arkitekter, IKEA, Lammhults, Liljewall arkitekter, Sweco, och Zynka/Semren Månsson.

När du söker till den här utbildningen, så tar vi inte bara hänsyn till dina formella meriter som examen och betyg. Din erfarenhet och personliga drivkraft har stor betydelse och därför har vi möjlighet att bevilja en studieplats även till dig som inte har formell behörighet. Vi gör då en individuell bedömning av dina yrkeserfarenheter och din förmåga att genomföra utbildningen. Mer om hur det fungerar kan du läsa under Antagningöppnas i nytt fönster.

Utbildningen är kostnadsfri och finansieras med statliga medel. Som studerande är du också berättigad till stöd från CSN.

Läs merLäs mindre

Utbildningsort

Tekniska Högskolan i Jönköping, Jönköping University, är ansvarig utbildningsanordnare och utbildningen genomförs av Campus i12 i Eksjö.

Praktik

Utbildningen omfattar även praktiska moment i form av praktik ute på ett företag (LIA, Lärande i arbete).

Efter utbildning

Efter avslutad utbildning kan du jobba som visualiserare på arkitektkontor, hos en teknikkonsult eller på kommunernas stadsbyggnadskontor. Yrkesrollen finns även representerad hos företag som har behov av att visualisera arkitektur, till exempel byggföretag, ingenjörsbyråer, teknikkonsulter och reklambyråer.

Omfattning:

80 veckor

Nivå:

Yrkeshögskoleutbildning

Studietakt:

Helfart

Ort:

Eksjö

Studieform:

Campusförlagd. Lärande i arbete (LIA).

Språk:

Svenska

Programstart:

24 Augusti 2020

Sista anmälan:

15 april 2020

Behörighet:

Grundläggande behörighet, samt lägst betyg E (eller motsvarande kunskaper) i:

 • Bild, 100p

eller:

 • Teknik 1, 150p

eller:

 • Medieproduktion 1, 100p

Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven kan vi göra en individuell prövning av dina meriter.

Urval

Särskilt urvalsprov

Examen

Yrkeshögskoleexamen

 • Arkitektur, inredning och rum, 25 Yhp
 • Modellering och visualisering, 25 Yhp
 • Form-material-ljus-färg, 25 Yhp
 • Visualisering av form - material - ljus – färg, 25 Yhp
 • Bildkommunikation och projektarbete, 25 Yhp
 • Grafisk design och presentation, 25 Yhp
 • LIA -­ Lärande i arbete I, 50 Yhp
 • Stadsbyggande och miljöer, 25 Yhp
 • Exteriör visualisering, 25 Yhp
 • Komplexa rum, 25 YH-poäng
 • Rörlig bild och VR i arkitektur och stadsbyggande, 25 Yhp
 • Arkitekturtävlingar och presentationer, 25 Yhp
 • Examensarbete - Visualisering av arkitektur, 25 Yhp
 • LIA -­ Lärande i arbete II, 50 Yhp
Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information