Vad är reell kompetens?

Reell kompetens är din samlade faktiska kompetens, oavsett hur, när eller var du har skaffat den. Kunskapen kan ha skaffats genom formella studier men också informellt t.ex. genom:

För att du ska anses vara behörig ska din samlade kompetens motsvara behörighetskravet till kursen/programmet du sökt till.

 

När kan du ansöka om att få din reella kompetens bedömd?

Om du tidigare bedömts behörig genom reell kompetens av Jönköping University ska du hänvisa till detta när du gör en ny ansökan. Vid en ny ansökan behöver du bara ladda upp ansökningsblanketten och underlag som du inte laddat upp tidigare.

Om du håller på att läsa in saknat ämne på Komvux eller gymnasieskola och beräknas vara klar senast sista kompletteringsdag ska du inte göra en ansökan om bedömning.

Om du redan är behörig via betyg och/eller arbetsintyg, ska du inte ansöka om bedömning av reell kompetens. Det ger ingen extra fördel.

Här följer några exempel för att ge dig en bättre bild av hur Jönköping University bedömer olika ansökningar:

Exempel 1:

Peter har gått det estetiska programmet på gymnasiet. Han har fått IG i Engelska 6. Efter gymnasiet åkte Peter till Australien där han arbetade på ett hotell och använde engelska språket både i tal och skrift under fem års tid. När han kommer hem till Sverige igen söker han kandidatprogrammet Internationellt arbete – inriktning Globala studier. Peter skickar in en ansökan om att få sin reella kompetens bedömd för Engelska 6. Han bifogar ett arbetsgivarintyg från hotellet han arbetat för i Australien, samt några exempel på texter han har skrivit på engelska. Han bifogar också en kompetensbeskrivning där han berättar hur och vad han har lärt sig under åren han arbetade i Australien. Här berättar han även hur hans engelska har utvecklats och blivit bättre.

Högskolan bedömer att Peter styrker att han har kunskaper i engelska som motsvarar Engelska 6 och beviljar hans ansökan. Detta beslut baseras på hans erfarenheter från arbete i ett engelsktalande land i fem år.

Exempel 2:

Tom har arbetat som undersköterska på ett äldreboende i fem år. Han har innan dess läst delar av omvårdnadsprogrammet på Komvux. Nu vill han läsa vidare till sjuksköterska. Han pratar med en studievägledare och inser att han inte är behörig till sjuksköterskeprogrammet. Orsaken är att han inte har godkänt betyg i Matematik 2b och Naturkunskap 2.

Tom bestämmer sig för att ansöka om att få sin reella kompetens bedömd. Han bifogar arbetsgivarintyg som styrker att han har arbetat som undersköterska tillsammans med en kompetensbeskrivning där han beskriver sitt arbete på äldreboendet. Han bifogar också ett rekommendationsbrev från sin chef. När högskolan behandlar Toms ansökan kan man inte se att Tom har tillgodogjort sig den kunskap som man får genom Matematik 2b eller Naturkunskap 2. Även om han är omtyckt och duktig på sin arbetsplats, avslås hans ansökan på grund av saknad kunskapsbehörighet.

 

Så här ansöker du:

  1. Läs igenom information gällande grundläggande behörighet genom reell kompetens
  2. Anmäl dig till kurs/program via antagning.se senast sista anmälningsdag i tid. Här är viktiga datum att hålla koll på.
  3. Fyll i ansökningsblanketten
  4. Bifoga en kompetensbeskrivning eller personligt brev, där du förklarar varför du anser att din reella kompetens motsvarar det formella kravet. Dessutom ska du ladda upp intyg, från t.ex. arbetsgivare, som styrker det du skriver i brevet.
  5. Ladda upp dokumenten på ditt konto på antagning.se senast sista anmälningsdag i tid.

 

Vad händer efter att du har ansökt?

Din ansökan granskas av handläggare, som bedömer om kunskaper du åberopar kan motsvara de meriter du saknar. Om du behöver komplettera med mer underlag meddelar vi dig på Mina Sidor på Antagning.se eller på den mejladress du registrerade när du sökte utbildningen.

Efter handläggningen meddelas beslut på Antagning.se. Om du anser att beslutet är felaktigt kan du överklaga, men först efter att du fått ditt antagningsbesked. På beskedet finns information om hur du ska göra. En överklagan ska inkomma inom tre veckor efter att du kunnat ta del av beskedet.

Jönköping University tillämpar den praxis som Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) har tagit fram för bedömning av reell kompetens för behörighet.

 

Reell kompetens ger behörighet men inget meritvärde

Behörighet genom reell kompetens ger inget meritvärde. Om du saknar meritvärde rekommenderar vi dig att göra högskoleprovet, för att förbättra dina chanser att få en plats.

 

Urval

Din ansökan sorteras in efter den/de urvalsgrupper där du har ett meritvärde. Olika utbildningar kan ha olika urvalsgrupper, se https://ju.se/studera/anmalan-och-antagning/behorighet.html#showmore-Urval.

 

Vart ska man vända sig vid frågor?

Har du frågor kring reell kompetens eller behörighetskraven kontakta Antagningen på mejl eller vår telefontid eller vår allmänna studievägledning.