RSS
Prenumerera via RSS
-
Disentangling Top Management Roles in Digital Transformation: Insights from a Master Thesis
In today’s rapidly evolving business landscape, companies across industries must embrace digital transformation (DT) to remain competitive. For industries like the fashion industry, where trends and consumer preferences shift at lightning speed, the pressure to digitalize is especially intense. This has led to the creation of many C-suite roles, such as Chief Technology Officer (CTO), Chief Information Officer (CIO), and Chief Digital Officer (CDO). However, this growing "alphabet soup" of roles has caused confusion, with overlapping responsibilities and unclear mandates for leading DT.
Read more
-
Kris i befolkningsfrågan?
De låga födelsetal som rapporterats för år 2024 har genererat en betydande diskussion i media. För att förklara de låga födelsetalen har ett flertal förklaringar utifrån dagsaktuella förhållanden presenterats. En populär sådan förklaring är att kvinnor idag väljer att inte föda barn på grund av att de oroar sig för klimatutvecklingen.
Read more
-
Påvens hälsa och framtiden för den katolska kyrkan
JorgeMaria Bergoglios har nu efter sex veckor skrivits ut från sjukhuset, men fortfarande väntar en lång rehabilitering. Den 14 februari skrevs påven in på Gemellisjukhuset i Rom för akut lunginflammation och hälsotillståndet har sedan dess pendlat mellan kritiskt och stabilt men allvarligt.
Read more
-
Hur kan vi må bättre i en kaotisk värld?
Ännu en skolskjutning, ännu ett terrorattentat, ännu en gängrelaterad explosion, ännu en kraschad fredsförhandling… Ännu ett gråtande barn eller förtvivlad förälder i TV-rutan, ännu ett gäng upprörda politiker, arga demonstranter, och uppmaningar om bojkott av varor, brända flaggor… Addera därtill miljöförstöringen, inflation och pandemier. Det är inte särskilt konstigt om man väljer bort nyhetsflödet de där få timmarna varje dag, när vi som vuxna individer kan välja vad vi lägger vår tid på, och i stället landar i soffan med en kopp te eller ett glas vin, Candy Crush Saga, Leif och Billy, eller Wahlgrens värld.
Read more
-
Mobbning: En ökande börda för barns hälsa och lärande, särskilt för barn med funktionsnedsättningar
Mobbning i skolan är ett allvarligt problem som påverkar barns trygghet och utveckling. Trots tidigare framsteg har andelen barn som rapporterar mobbning ökat i Sverige, och särskilt utsatta är barn med funktionsnedsättningar.
Read more
-
Vem är jag om jag förlorar mitt språk?
Vi skapar våra identiteter genom att kommunicera med varandra. När vi sätter ord på våra relationer och erfarenheter, yrken och kompetenser, styrkor och svagheter berättar vi samtidigt vilka vi är. Så vad händer när en persons ordförråd hastigt försvinner till följd av en hjärnskada? Är hen samma person som innan skadan eller inte?
Read more
-
Många studenter bor kvar hemma under studietiden
I södra Europa är det vanligt att unga vuxna bor kvar hemma långt in i trettioårsåldern. Detta fenomen har till och med gett upphov till några skämtsamma benämningar. I Italien kallas dessa unga vuxna ofta för "bamboccioni" (stora bebisar), ett uttryck som speglar samhällets frustration över deras långvariga boende hos föräldrarna. I Spanien används termen "ninis" för att beskriva unga människor som varken studerar eller arbetar och ofta förblir ekonomiskt beroende av sina föräldrar.
Read more
-
Listening to Artificial Creativity: How AI is Shaping the Creative Process
Artificial Intelligence (AI) has dramatically reshaped many industries and marketing is no exception. With the rise of G enerative AI (GAI), content creation processes have become more efficient, enabling marketers and creators to streamline their work processes. According to the European Commission, AI offers significant economic and social benefits, particularly within the Cultural and Creative Sectors (CCS). As digital transformation progresses, marketers need new ways to engage audiences, and platforms like podcasts—mixing information with entertainment—have surged in popularity. But how does AI influence creativity? But what are the impacts of GAI on creativity, and what challenges arise from its use?
Read more
-
Panem et circenses i det amerikanska presidentvalet
Det är med skräck, och kanske också en hel del fascination, som många av oss följer den amerikanska politiken, och det pågående presidentvalet. Denna välregisserade, och samtidigt djupt kaotiska, politiska teater, som återupprepas var fjärde år. Vi matas med reportage och analyser i svensk TV och tidningar, vi ser klipp på sociala medier, kanske följer vi till och med någon av alla svenska USA-poddar, eller tittar på debatterna i efterhand på YouTube. Inte sällan förundras, och förfäras, vi över vilka ämnen som präglar debatten, och vi undrar över om dessa kandidater ”verkligen var det bästa som hela det stora landet kunde erbjuda”. Fanns det verkligen inga andra?
Read more
-
Internationella dagen för att uppmärksamma språkstörning
Idag, den 18 oktober, uppmärksammas 2024 års upplaga av DLD-dagen. DLD står för "Developmental Language Disorder" och på svenska kallas diagnosen för språkstörning.
Read more
-
Cars, electrification and aluminium sheets!
Driving for a sustainable future means a reduced carbon footprint. Electrification resolves the carbon footprint of the use phase using green electricity. This does little to the carbon footprint bound by the materials and components manufactured and used in cars. Much of this comes from the technology used, the associated carbon footprint, and resource efficieny for simple products such as car body parts made from aluminium sheets. This is the focus of the ClimAl project at JU and Materials and Manufacturing.
Read more
-
Så röstade kommunerna i EU-valet 2024
I denna stund håller de sista rösterna fortfarande på att räknas, men det är trots det ganska enkelt att hitta vinnarna och förlorarna i detta val.
Read more
-
Kastar möjligheterna att distansarbeta en skugga över landsbygderna?
I måndags (2024-05-16) kunde vi höra ett inslag i P1 morgon om två rapporter som nyligen publicerats av Sveriges Ingenjörer[1]. ”Hur påverkar ökat distansarbete relationen mellan jobb och hem?” - ett intressant och viktigt ämne i spåren av pandemin. Med fokus på ett urval av Sveriges ingenjörer förutspås distansarbetet att fortsätta och att platser som tidigare har haft svårt att attrahera invånare nu ser en befolkningsökning och att det finns stor sannolikhet att vi får se samhällsomvälvande förändringar. Jag skulle vilja ge några ytterligare perspektiv på temat.
Read more
-
Arbetsmiljön – avgörande för god prestation
Förstklassig arbetsmiljö lägger grunden för akademisk framgång och innovation. Många av oss tillbringar omkring en tredjedel av vår vakna tid tillsammans på arbetet, och därför är det viktigt med en god arbetsmiljö.
Read more
-
The work environment – crucial for good performance
First-class work environment lays the foundation for academic success and innovation. Many of us spend about a third of our waking hours together at work, so a good working environment is important.
Read more
-
Bokens betydelse – en omstridd fråga
Världsbokdagen den 23 april inrättades av UNESCO 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Hur många vet om det? Och vilka kommer att ge en bok i gåva till en vän för att ära dagen? Möjligtvis kommer några få att ta tillfället i akt, men för den stora massan går troligtvis ögonblicket förbi obemärkt.
Read more
-
Folkhögskolan – en plats för personlig utveckling och bildning
Vi har i flera olika forskningsprojekt intervjuat deltagare på folkhögskolan som har tillskrivits en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. De här deltagarna har ofta haft ett problematiskt möte med utbildningssystemet i grundskolan och gymnasiet där de inte har upplevt sig förstådda av omgivningen och där de vittnar om kränkningar och ett socialt utanförskap.
Read more
-
"Förändring är svårt och obehagligt" - om framtidens kompetensförsörjning i metallindustrin
Det svenska näringslivet står inför en stor utmaning: att säkerställa kompetensförsörjningen, nu och i framtiden. Det gäller i allra högsta grad metallindustrin som är i fokus i KOMPET, ett samverkansprojekt mellan forskare, företag och branschorganisationer.
Read more
-
Ökad risk för sämre munhälsa för barn med Downs syndrom
Den 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom, även känd som Rocka sockorna-dagen. Syftet är att öka allmänhetens medvetenhet om Downs syndrom. Vi vill därför rikta lite extra uppmärksamhet på ett forskningsprojekt om barn med Downs syndrom och munhälsa.
Read more
-
Hur påverkar lipödem kvinnors liv och varför är det viktigt att ägna denna sjukdom mer uppmärksamhet?
”När jag gick till läkaren och berättade om smärtan i mina svullna och tunga ben fick jag rådet att gå ner i vikt. Jag har kämpat med min vikt i hela mitt liv och kände att något var fel men ingen verkade förstå. En annan läkare sa att mina symtom är en normal del av att vara kvinna. Efter 37 år fick jag äntligen en diagnos och det var först då som jag förstod att det inte var mitt fel.” (Kvinna med lipödem)
Read more
-
Det är tufft att vara ung tjej
Att vara ung tjej idag är en verklig utmaning. Trots Sveriges höga rankning på Gender Inequality Index (plats 4) och pågående framsteg inom jämställdhet, upplever unga tjejer fortfarande betydande påfrestningar.
Read more
-
Problemet är inte att folk i utsatta områden dog i Covid-19, problemet är att de dör
Covid-19-pandemin kastade strålkastarljuset mot socioekonomisk svaga områden, de som ofta benämns som socialt utsatta, marginaliserade eller segregerade. Vi har sett flera rapporter i media som antyder att dödligheten i Covid-19 är särskilt hög i dessa områden, vilka ofta karaktäriseras av en relativt stor befolkning med ursprung i andra länder än Sverige.
Read more
-
Ålderism och mikroaggressioner
Ålder skiljer sig från andra sociala kategoriseringar och dikotomier, såsom man/kvinna, arbetarklass/medelklass, heterosexuell/homosexuell eller svart/vit. Detta eftersom de flesta människor kommer att befinna sig i olika åldrar – ungdom, medelålder och äldre – någon gång i livet. Med det sagt blir ålderism annorlunda jämfört med andra -ismer, såsom exempelvis rasism.
Read more
-
Hur näringslivet och lärosätena kan stärka Sveriges försvarsförmåga
Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget. Det civila samhällets beredskap och kapacitet är en viktig del för motståndskraft vid kriser och ytterst krig.
Read more
-
Is there hope for a sustainable future?
We are rapidly moving from an Oil Society to a Metal Society. Metals will be the centre and forefront of the entire sustainability journey. This is a quote from Staffan Lundgern Volvo Trucks Technology. It signifies the overall importance of metals as a foundation of a future sustainable society that provides a good quality life. It is not polymers, not wood, it is metals that will be our future!
Read more
-
Skandalen med konstgjorda luftstrupar
”önskar att patienterna fått en individanpassad track”
Read more
-
Är kommunsammanslagningar lösningen för krympande kommuner?
Den 24:e januari var det en intressant debattartikel i Dagens NyheterLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som lyfte frågan om kommunsammanslagningar som en lösning för små (ofta krympande) kommuner i landet.
Read more
-
Hur skapar vi en minnesvärd och trygg jul för barn och hur når vi ut med budskapet?
Jag har sedan 2020 haft möjligheten att jobba lite extra med att sprida forskning och belysa frågor som rör barn och ungdomars situation i relation till pågående samhällsfrågor. I årets sista blogg anammar jag AI verktyget ChatGPT och ställer tre frågor kring barn och julen.
Read more
-
Här är det bäst att fira jul 2023
Äntligen är julen tillbaka! Ingen annan högtid är mer efterlängtad. Vi lagar mat, köper julklappar, släpar hem julgran och håller tummarna för att det ska bli en vit jul.
Read more
-
Varför växer vissa kommuner?
Jag har under de år jag skrivit på denna blogg återkommande tagit upp varför det är viktigt för en plats att växaLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Men varför växer vissa kommuner och varför krymper andra?
Read more
-
Vertikala samtal om förskolans viktiga roll för att förebygga barns utsatthet och främja barns hälsa och utveckling
Gäst: Stina Johansson, förskollärare med stort engagemang för barns bästaVill du ha konkreta råd om hur barns rättigheter kan adresseras i vardagen och praktiken och du kan göra skillnad på riktigt för barn?
Read more
-
Varför ska forskning egentligen komma samhället till nytta?
Katalin Karikó är en av de viktigaste forskarna bakom mRNA-tekniken. Numera är hennes namn världsbekant då hon, tillsammans med Drew Weissman, fick 2023 års nobelpris i fysiologi eller medicin. Hennes forskning har bland annat lett till skapandet av effektiva mRNA-vaccin på rekordtid som i slutändan begränsade covidpandemin och räddade miljontals liv. Idag skulle de flesta instämma i att denna typ av forskning är samhällsnyttig och därför är det varken kontroversiellt eller någon överraskning att Karikó tilldelades priset.
Read more
-
En titt bakom kulisserna på Allt för Sverige
En ny säsong av ett av Sveriges utan tvekan mest älskade släkthistoriska tv-program, Allt för Sverige, har börjat. Medan andra program, som "Vem tror du att du är?" har fokus på kändisskapet så lyfter Allt för Sverige vardagsmänniskans upplevelser och kopplingar till det förflutna.
Read more
-
Folkbildningens vara eller icke vara
Sedan regeringen och Sverigedemokraterna i slutet av september lade fram sin gemensamma budget med budskapet att anslagen till studieförbunden minskar med en tredjedel så har debatten varit livlig kring folkbildningens vara eller icke vara.
Read more
-
Varför startar svenska mammor eget?
Forskningsprojektet ” Mammaprenörer i skärningspunkten mellan genus, företagande och den svenska välfärdsstaten” som Helene Ahl vid Högskolan för lärande och kommunikation och Lucia Naldi och Magdalena Markowska vid Jönköping International Business School har arbetat med i några år är nu färdigt.
Read more
-
It's time to get serious about artificial intelligence and the UN Sustainable Development Goals
Gästblogg av José Lobo, tidigare publicerad på The Future of Being HumanLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Read more
-
Om tillgång till polisen
För några år sedan skrev jag ett uppmärksammat blogginlägg där jag tittade på hur många poliser som fanns i svenska kommuner och jämförde det med antalet anställda på systembolaget. Det jag upptäckte då jag gick igenom denna data var hur svårt det var att få en förståelse för hur många poliser det faktiskt fanns i kommunerna. Polisen är organiserad över större geografiska områden än kommuner, vilket innebär att poliser kan vara anställda i en kommun men ändå arbeta i en annan.
Read more
-
Besparingskrav inom skolan – risk för allvarliga konsekvenser för barns och ungdomars lärande och hälsa
I Jönköpings-Posten den 22 augusti 2023 står att läsa att de kommunala förskolorna, grund- och gymnasieskolorna i Jönköpings kommun står inför ett besparingskrav om cirka 40 miljoner kronor.
Read more
-
De viktigaste frågorna för väljarna
I veckan presenterade Kantar Public resultatet på en mätning baserat på drygt 2000 intervjuer under perioden 6-9 juni där personerna får uppge vilken eller vilka politiska frågor som är viktigast.
Read more
-
Här är det bäst att fira midsommar 2023
I år var vintern längre än någonsin. Just när man trodde att våren var på gång kom ännu ett snöfall. Men sent omsider kom våren och även sommaren - och därmed även midsommar!
Read more
-
#Sommarlov2023
Sommartider är här och i Jönköping stundar skolavslutning och sommarlov version 2023. Sommarlovet är efterlängtat för vissa och innebär oro för andra. Det innebär spännande aktiviteter för en del och för andra inte. Kompishäng eller ensamhet? Ja, spektrat är som alltid varierat för barn och ungdomar. Ett återkommande tema på seminarier och workshops under året är just hur vi kan skapa jämlika uppväxtvillkor för att främja barn och ungas hälsa och välbefinnande.
Read more
-
Mot (eller för?) en förbättrad arbetsmarknadsintegration
I ett flertal blogginlägg har jag redogjort för resultaten av en vetenskaplig studie som jag genomfört tillsammans med min kollega Johan Klaesson inom ramen för projektet Integration är en process! Invandrares karriärvägar genom successiva steg .
Read more
-
Om tillgång till vårdcentraler...
I veckan meddelade GöteborgLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att man drar ner 500 tjänster inom skolan. Anledningen är den tuffa ekonomiska situationen. Jag har tidigare tittat på neddragningar i skolan
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som pågått sedan långt tidigare. Ofta har det handlat om krympande kommuner med ett krympande elevunderlag, men nu slår alltså krisen bredare och når också de största kommunerna. Tillgång till offentlig service är viktigt faktor för att känna trygghet där man bor. Jag fortsätter därför att titta på hur tillgången till sådan förändrats de senaste åren - här en titt på vårdcentraler.
Read more
-
Platsens betydelse för val av karriärväg
Jag har i tidigare blogginlägg visat på representativa karriärvägar och representativa boendemönster bland invandrare från EU15-länder och östafrikanska länder. Resultaten från dessa kan kort sammanfattas som att personer från EU15 har fler aktiva karriärvägar och är mer sannolika att ta aktiva karriärvägar än personer från Östafrika. Samtidigt är de mer sannolika att bo i socioekonomiskt starkare bostadsområden.
Read more
-
Finns det ett samband mellan segregation och arbetsmarknadsintegration?
Rumslig separation (segregation) av grupper med olika etnisk bakgrund är varken något nytt eller något särskilt konstigt fenomen. Svenskar som emigrerade till USA för mer än 100 år sedan bosatte sig på ett fåtal platser, och personer som invandrar till Sverige idag tenderar att flytta till platser med en redan hög andel utrikes födda.
Read more
-
Betydelsen av personliga faktorer för arbetsmarknadsintegration
I mitt förra blogginlägg presenterade jag representativa karriärvägar för invandrare från östafrikanska länder respektive EU15-länder. En del av dessa karriärvägar leder till aktiva arbetsmarknadsutfall, vilket vi (det vill säga jag och min kollega Johan Klaesson) definierar som kontinuerlig anställning eller egenföretagande.
Read more
-
Invandrares karriärvägar i Sverige
I takt med de senaste decenniernas internationella migrationsströmmar ökar betydelsen av att erbjuda invandrare förutsättningar att slå in på framgångsrika karriärvägar i sitt nya land. Integration på arbetsmarknaden, med jobb och tillräckliga inkomster är av yttersta vikt för individers möjligheter till konsumtion och välfärd, samt integration i det övriga samhället.
Read more
-
Den missförstådda segregeringen
Jag har tappat räkningen på de gånger jag hört politiker säga att de vill minska segregeringen. Och varje gång har jag tänkt. ”ännu en politiker som inte förstått segregeringens mekanismer och segregeringens välfärdseffekter”.
Read more
-
Jönköping vs. Norrköping
I veckan gick Jönköpings kommun om Norrköpings och är nu den 9:e största kommunen i landetLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Som regionalekonom sittandes i Jönköping måste jag ju bara skriva några ord om detta.
Read more
-
Så förändrades tillgången till skolor
När jag är ute och föreläser runt om i landet berättar lokala beslutsfattare att det ofta en fråga som oroar mer än andra - hur man ska kunna behålla alla skolor och då framförallt de som ligger i delar av kommunen som är mer glest befolkade. Skolnedläggningar är otroligt laddade och det är inte konstigt. Vi är många föräldrar som är väldigt engagerade i våra barns skolgång.
Read more