Jönköping visar väg för nytt sätt att utveckla forskning
Mobilen surrar på Lars Hartvigsons skrivbord längst upp i JIBS-huset. Professor Rama Rao från Kigali. Hartvigsons motpart vid College of Business and Economics vid University of Rwanda. Och ett av numera fem afrikanska lärosäten som deltar i programmet EID, Entrepreneurship and Innovation for Development tillsammans med Internationella handelshögskolan vid Jönköping University.
Allt började för övrigt också med ett telefonsamtal. Det var våren 2006. Från högskolans dåvarande rektor Thomas Andersson till Hartvigson som då befanns sig i Etiopiens huvudstad Addis Abeba.
– Kan du äta lunch med Håkan Marstorp på Sida? undrade rektorn som uppenbarligen visste var Lars vistades.
– Han är i Addis han också!
Marstorp arbetade som ansvarig för forskningssamarbete vid det svenska biståndsorganet.
Seniora forskare vid JU kopplades in. Bland andra Mattias Nordqvist, då forskningschef vid JIBS. Det blev många resor till Afrika. Först fem år senare – 2011 – var det första avtalet klart. Pengar hade då också kommit från Sida.
– Det nya med samarbetet är att vi stöttar lokal forskarutbildning i Afrika, förklarar Lars Hartvigson, Director of International Development cooperation at Jönköping International Business School.
– Forskningskultur saknas. Disputerade studenter överlastas med undervisning. Eller så försvinner de till lärosäten utomlands. Eller till företag eller till sin regering.
– Det blir inte hållbart, mönstret måste brytas.
Doktorander på plats är alltså grundtanken. För närvarande är ett 40-tal igång. Stödet från Sida är betydande. Hittills har det handlat om 45 miljoner kronor. Minst lika mycket kommer att betalas ut de närmaste åren.
Första uppdraget var att utveckla doktorandprogrammet i nationalekonomi vid Universitetet i just Addis Abeba. Samt bygga upp ett motsvarande för företagsekonomi.
Efterhand tillkom ytterligare afrikanska lärosäten. Nummer två var det i Kigali. Med Makerere i Uganda och Universitet i Dar es Salaam i Tanzania blev det fyra. Och nummer fem blev klart strax före jul 2016: ekonomiska fakulteten vid Eduardo Mondlane University i Moçambique.
Samarbete mellan de fem afrikanska universiteten är en grundbult i ett nytt mer hållbart system för utbildning av forskare. De skall utbyta doktorander med varandra. Och Dessutom se till att forskningsresultat sprids inom och utanför den akademiska världen.
Jönköping University och handelshögskolan JIBS kan ses som igångsättare och pådrivare. Men skall inte styra i längden:
– Doktorandprogrammen är våra. Vi behöver bara komma överens om planerna och det gör vi gemensamt, sa doktor Mohammed Seid vid Addis-universitet till Me&JU när han var i Jönköping för ett par år sedan.
– JIBS har förstått de kulturella skillnaderna. De gör inte något på egen hand utan allt görs med ömsesidig respekt och förståelse.
Lars Hartvigson till vänster i bild.
Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.