Drottning Elizabeth II - ”Stiff upper lip” and “Keep calm and carry on”

En sammanhållande gestalt i omvälvande tider

Foto: NASA/Public Domain

2022-09-09

För några dagar sedan gick Michail Gorbatjov bort. Igår den 8 september avled drottning Elizabeth. Drottning Elizabeth Alexandra Mary blev 96 år gammal. Hon avled fridfullt på slottet Balmoral.

Båda dessa personer förknippas med några omvälvande epoker, Gorbatjov med kalla krigets slut och Drottning Elisabeth II med andra världskriget och brittiska imperiets avveckling. Visserligen var hon inte regent under andra världskriget, men för engelsmännen fanns hon där redan då och blev en symbol för kampen under kriget och har så varit sedan dess. I slutet av kriget vid 18 års ålder gick hon med i arméns kvinnliga frivillgren där hon körde lastbil och lärde sig att reparera dess motorer. Hon har därmed uppfattats som en trygg och tungt sammanhållande traditionsbärare för britterna. Är det något som samlar och förenar under orostider så är det regenter, presidenter och andra ledare som var med och som minns. De blir på så sätt en samlande symbol för folket.

Drottning Elisabeth var sinnebilden för brittisk självbehärskning med mottot "stiff upper lip". "Keep calm and carry on" var en berömd slogan från andra världskriget. Något som drottningen hållit fast vid genom alla politiska och personliga kriser. Hon har mottagit 15 premiärministrar, allt från den excentriske Winston Churchill till den nyss tillträdde Liz Truss. Hon var regerande drottning av Storbritannien och ytterligare 14 samväldesländer däribland Kanada, Australien och Nya Zeeland.

I år firade drottning Elizabeth 70 år på tronen. Det är en regenttid som kantats av krig, motgångar och skandaler. Drottningen har under åren hanterat detta med stort lugn, styrka och hög integritet. Under hela 2022 skulle 70-årsjubileumet firas. Själva årsdagen av trontillträdet var den 6 februari, men festligheterna högtidsdatum var den 2–5 juni då britterna fick en extra långhelg och firade under fyra dagar. Det säger något om kungahusets ställning i Storbritannien.

Drottning Elizabeth var änka efter prins Philip, hertigen av Edinburgh. Hennes barn var Charles, Anne, Andrew och Edward. Hon har åtta barnbarn och tolv barnbarnsbarn.

Hon har verkligen fått uppleva skilsmässornas sorg. När kung Edward VIII som var hennes farbror, ville gifta sig med sin amerikanska älskarinna sa regeringen och kyrkan nej. Mrs Simpson var frånskild och att Edward VIII valde Mrs Simpson före Storbritanniens tron var en stor skandal på 1930-talet. Istället fick Edwards bror (Elisabeths far) överta kronan och bli George VI.

På Edwards abdikationsdag stod båda döttrarna intill George och hängde över ledstången utanför barnkammaren och såg allvarliga och tyngda besökare komma och gå. Enligt levnadstecknaren Sarah Bradford utspelade sig följande dialog mellan sexåriga Margaret och Elizabeth där Margaret undrande frågade;

– Innebär detta att du kommer att bli drottning Lilibet?

– Jag tror det, svarade 10-åriga Elizabeth

I Elizabeths ungdom var Storbritannien ett mäktigt imperium, vilket gick i graven i och med andra världskriget. Omvälvningen var enorm för henne från det att hon var ung tills hon blev statsöverhuvud. När pappa George dog var Elizabeth 25 år och tvåbarnsmor. Hon var en lite lågmäld och reserverad, ja, närmast en blyg person med späd röst.

Plikten har alltid styrt hennes liv och hon jobbade mycket hårt för att stärka det brittiska samväldet, den organisation som bildades efter andra världskriget bestående av 54 självständiga stater varav nästan alla tidigare hade tillhört det brittiska imperiet.

Som tronföljare fick Elizabeth förvånande nog aldrig någon högre utbildning. Hon undervisades under sin uppväxt av en guvernant och gick därmed inte i någon skola. Trots detta var hon mycket kunnig, alltid påläst och höll sig mycket välinformerad. Varje vecka hade hon samtal med premiärministern i inrikes- och utrikes frågor. Som statschef var hon otroligt skolad i etikett och därtill mycket berest. Elizabeth har sett det mesta av världen. Hon var väl medveten om sin livsroll där det ingick att aldrig yppa en hemlighet eller ge uttryck för en kontroversiell politisk åsikt.

När hon firade 40 år som regent 1992 revs såren upp efter farbroderns giftermål som ledde till abdikation. Hon kallade detta år för ”annus horribilis” – ett fruktansvärt år, och man är benägen att hålla med. Tre av hennes barns äktenskap kollapsade. Anne skilde sig visserligen diskret medan Andrew separerade från Fergie och Charles från Diana i en flod av snaskiga avslöjanden. Som om inte detta var tillräckligt brann även Windstor castle samma år.

Skilsmässor, kärlek och tunga representationer har därmed varit en svår sak för släkten Windsor, vilket Elizabeth har fått hantera. De senaste var barnbarnet Harry med fru Meghan som lämnade landet och flyttade till USA. Därtill skandalen med Prins Andrews vänskap med den ökände amerikanske pedofilen Jeffrey Epstein. Drottningen fråntog honom all representation samt hans kungliga och militära titlar.

Elizabeth själv och prins Philip, som avled förra våren, visade däremot en lycklig och oklanderlig fasad under sitt 73-åriga äktenskap. Även om ett och annat elaksinnat rykte gärna velat göra gällande att Philip hade en ”vänskaplig” relation med den brittiska societetsladyn Penelope Knatchbull.

Drottning Elizabeth var en jordnära person. Redan vid åtta års ålder hade hon hundar av rasen welsh-corgi, vilket sedan blev den hundras hon alltid hade. Hästar och hästavel var hennes stora passion. Hon var en duktig ryttare och red ända fram till förra året då hälsan satte stopp. Under senare år red hon dock på hästar i storleken ponny. Hon lär ha sagt att det var tryggare för då var det närmare till marken och hon föll inte så högt. Hon ägnade sig också åt jakt. När hon vistades på sommarresidenset Balmoral ställde sig prins Philip gärna vid grillen medan Elizabeth tog han om disken. Allt till gästernas stor förvåning. Utan underdrift kan man säga att drottning Elizabeth respekterades av en hel värld.

Prins Charles 73 år är nu Storbritanniens kung Charles III och hans hustru Camilla, hertiginnan av Cornwall, blir drottning. Återstår att se hur han kan förvalta det arv som drottning Elizabeth lämnar efter sig.

Anders Dybelius

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.