Bästa platserna att fira jul 2013

2013-12-20

Ingen annan dag är mer efterlängtad av våra barn (och kanske också av många av oss) än julen. Att vakna på morgonen med gnistrande snö utanför fönstret. Att smygklämma på julklapparna mellan Kalle Anka och Karl-Bertil. Att äta godis innan julskinkan tills man nästan mår illa. Vad kan väl vara bättre än att fira jul?


alt

Under många år i juletid har jag tillsammans med Richard Florida rankat vilka amerikanska platser som har de bästa förutsättningarna för en god jul och i år är det svenska kommuners tur att rankas. Vi använder samma fyra kriterier här som tidigare: (1) andel barn i åldern 0-14 år (julen är ju ändå barnens högtid), (2) antal leksaksaffärer per barn, (3) antal godisaffärer per barn och (4) låg medeltemperatur för goda förutsättningar för en vit jul.

Kartan nedan visar var vi har de allra bästa förutsättningarna för en perfekt jul:

Högst i topp hittar vi Åre med ett julindex om 0,833. Det finns inte bara bra förutsättningar för skidåkning utan även dubbelt så många godisbutiker per barn och tre gånger fler leksaksbutiker per barn än det svenska genomsnittet. På andra plats hittar vi Kiruna, som säkrar denna position med ett julindex om 0,793 – inte minst tack vare en låg medeltemperatur och relativt många leksaksbutiker per barn. På tredje plats hittar vi Haparanda med ett julindex om 0,785. Haparanda har också goda förutsättningar för en vit jul och ligger också bra till vad gäller antalet godisbutiker och leksaksbutiker per barn.

De 20 orter som har bästa förutsättningarna inför julhelgen är:

Topp 20 Julindex

Men även om just DIN kommun saknas på denna lista så misströsta inte – julen är naturligtvis fortfarande lika underbar och denna högtid kan ingen statistik eller siffror göra rättvisa.

God Jul!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.