Hur det VERKLIGEN gick i de Olympiska Spelen

2014-02-23

Under ett par veckor har vi nu följt de svenska framgångarna i Olympiska spelen. 15 medaljer blev det totalt, men tyvärr en förlust mot Kanada i hockey-finalen. Klart är ändå att Sverige har gjort ett av sina bästa vinterspel – inte minst efter en rad fantastiska prestationer i längdåkningen.


alt

Sannolikheten för att ett land skall ta medalj borde rimligen öka med antalet deltagare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., storleken på landet och till och med hur bra landet går ekonomiskt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Därför har jag tillsammans med min kollega Richard Florida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.räknat medaljer under hela OS, men beräknat rankingen av länder per antal deltagare, per befolkning och per BNP. Och nu när OS är över kan vi äntligen meddela de verkliga vinnarna.

I en tävling där USA ställer upp med 230 deltagare, Ryssland med 226, Kanada med 221 deltagare så bör dessa länder ligga relativt bra till för att vinna många medaljer. På listan över länder med flest deltagare följer därefter Schweiz (168), Tyskland (153), Norge (134), Österrike (130), Italien och Japan (113 vardera) följt av Sverige med 106 deltagare. 51 av sammanlagt 88 länder deltog med färre än 10 deltagare. Självklart påverkar antal deltagare landets möjlighet att plocka medaljer. Vi börjar med att utse vinnande länderna då det gäller antalet medaljer per deltagare:

updated per deltagare

Allra flest medaljer per deltagare togs av Nederländerna med 5,85 medaljer per 10 deltagare. Nederländerna, med en stark relativ fördel i samtliga skridsko-sporter, tog hem 24 medaljer på sina sammanlagt 41 deltagare. På andra plats kommer VItryssland med 2,5 medaljer per 10 deltagare och på tredje plats finner vi Norge med 1,94 medaljer. Sverige slutade på sjätte plats med 1,42 medaljer per 10 deltagare.

Om vi därefter ser vem som segrade baserat på antal invånare så får vi följande:

updated per befolkning

I denna ranking dominerar Norge med hela 51,80 medaljer per 10 miljoner invånare. På andra plats ligger Slovenien med 38,87 medaljer per 10 miljoner invånare och på tredje plats Österrike med 20,09 medaljer. Sverige slutat i denna kategori på femte plats med 15,76 medaljer per 10 miljoner invånare.

I ett arbete av Madeleine och Wladimir Andreff  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.förslås att den ekonomiska situationen kan förutspå antal medaljer OS. Detta innebär att det faktiskt finns ett samband mellan det ekonomiska välståndet och utgången i ett OS. Den sista kategorin för oss att utse olympiska segrare inom är därför medaljer per 100 miljarder i BNP. Figuren nedan avslöjar resultaten:

updated per BNP

Här hamnar Slovenien på en hedrande förstaplats med 17,65 medaljer i relation till BNP, följt av Lettlands 14,06 medaljer. På tredje plats ligger Vitryssland med 9,46 medaljer. I denna kategori hamnar Sverige på plats 8 med 2,85 medaljer.

Sett ur dessa perspektiv tycks det som att Rysslands, Kanadas och USA:s topplaceringar i medaljligan bleknar något. De verkliga segrarna var Slovenien, Lettland, Vitryssland och Nederländerna. Och Norge presterar bra – hur vi än räknar.

Ett stort grattis till dessa länder!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.