Dyrare att bo i Solna och Sundbyberg än i London

2014-11-24

Att det har blivit dyrare att bo är ingen nyhet. Svenskar, liksom boende i de flesta länder i västvärlden, lägger en allt högre andel av sina inkomster på att bo. I Storbritannien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. gjordes nyligen en studie av hur många år invånare i olika regioner skulle behöva arbeta för att lönen skulle täcka kostnaden för det genomsnittliga huset. Oxford intog kanske något överraskande förstaplaceringen före London. I Oxford krävs det 14,9 årslöner för att bekosta ett genomsnittligt hus. London ligger dock inte långt efter med 13,9 årslöner. Även i Cambridge, Brighton, Bournemouth och Crawly krävs det mer än tio genomsnittliga årslöner för att kunna köpa ett hus.


alt

Hur ser det då ut för svenska kommuner. Baserat på data från SCB beräknade jag hur många årslöner som krävs för att finansiera ett genomsnittligt hus i samtliga svenska kommuner. Siffrorna är baserat på värden från respektive kommun (dvs. hur mycket invånare i genomsnitt tjänar om året i respektive kommun och hur mycket man i genomsnitt betalar för ett hus där). Siffrorna är för år 2012 och resultatet kan ses i kartan (gjord av Özge Öner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) här nedan:

Huspris_Lön

Faktum är att två svenska kommuner de brittiska topplaceringarna. I Solna krävs idag 18,9 årslöner för att finansiera ett genomsnittligt hus i kommunen. I Sundbyberg är motsvarande siffra 15,7 årslöner. Båda dessa kräver alltså fler års lönearbete för att bekosta huset jämfört med vad som krävs i toppnoteringen Oxford. Samtliga topp sex kommuner ligger i Stockholmsregionen. På Lidingö krävs i genomsnitt 13,5 års löneinkomster för att finansiera sitt hus, i Nacka 12,7, i Stockholm 12,4 och i Vaxholm 12,3 årslöner. Först därefter kommer Göteborg med 11,5 årslöner. Malmö ligger på plats 10 med 10,7 årslöner.

Sammantaget är det 14 kommuner där det krävs mer än 10 årslöner för att finansiera ett hus och i 102 kommuner krävs det mer än 5 årslöner.

I andra delen av skalan hittar vi Åsele, där det enbart krävs en årslön för att finansiera det genomsnittliga huset, följt av Norsjö där det krävs 1,1 årslöner. Övertorneå, Bjurholm, Överkalix, Sorsele och Ragunda kräver samtliga 1,2 årslöner för att köpa ett hus.

Självklart köper man idag inte bara ett hus. Idag köps ett investeringsobjekt med framtida utsikter till vinst. Och husmarknadernas potential skiljer sig signifikant åt. Vissa marknader drar iväg ekonomiskt och socialt och när man köper ett hus här köper man sig också ett inträde till denna marknad, men större utbud och med hög sannolikhet också en högre livskvalitet. Dessa marknader erbjuder självfallet också ett högre löneläge, men som vi kan se här så är även kostnaden för ett hus mångfalt högre. Frågan är om framtidsutsikterna och livskvaliteten kan förväntas vara 19 gånger högre i Solna än i Åsele?

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.