Sverige inte längre i topp på The Global Creativity Index

2015-07-23

Att Sverige är ett av världens mest kreativa länder är något som ofta lyfts upp – inte minst i internationella sammanhang. Faktum är att Sverige i den senaste uppdateringen av The Global Creativity Index från 2011 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hade förstaplaceringen i rankingen. Indexet bygger på tre olika variabler: talang (utbildning och kunskapsyrken), teknologi (investeringar i R&D samt patent) och slutligen tolerans (huruvida landet är en bra plats för homosexuella samt för etniska minoriteter).


alt

Eftersom den data som rapporten bygger på inte alltid uppdateras årligen, så tar det några år att få ihop tillräckligt med underlag för detta index, men i dagarna så släpptes en ny rapport, skriven av mig och mina kollegor Richard Florida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Karen King Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som innehåller en uppdatering av detta index Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – och nu har Sverige nu tappat några placeringar.

Låt oss ta en titt på hur Sverige placerar sig och hur topplistorna ser ut för det nya uppdaterade indexet*. Alla illustrationer är gjorda av Michelle Hopgood Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och alla kartor är gjorda av Isabel Richie Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

Ex03_Technology-Index

I uppdateringen hittar vi följande fem länder i toppen av teknologi-indexet: Sydkorea, Japan, Israel, USA samt Finland. Sverige ligger på 11 plats och denna placering är i högre grad en effekt av stora investeringar i R&D än antalet patent per capita. Precis före Sverige ligger Danmark och direkt efter kommer Österrike.

Hur ser det då ut på talang-indexet. Kartan nedan illustrerar detta:

Ex06_Talent-Index

I detta fall hittar vi följande fem länder i topp: Australien, Island, USA, Finland och Singapore. Sverige hamnar på plats 8 precis efter Nya Zeeland och före Slovenien. Sveriges placering i högre grad en effekt av en hög rank för andelen kunskapsarbetare (den sk. Kreativa klassen) än baserat på utbildning.

Den tredje delen av indexet är den som gäller öppenhet och tolerans. Kartan nedan visar hur resultatet fördelar sig för samtliga länder:

Ex09_Tolerance-Index

För tolerans-indexet hittar vi följande fem länder i topp: Kanada, Island, Nya Zeeland, Australien och Storbritannien. Sverige ligger på tionde plats precis efter Norge och före USA. Placeringen bygger i ungefär lika hög grad på tolerans för etniska minoriteter som för homosexuella.

Sammantaget ger dessa tre delar – teknologi, talang och tolerans – The Global Creativity Index. Listan nedan visar de 25 länder som placerar sig högst upp:

Ex11_Top-25-GCI

I uppdateringen tappar alltså Sverige sin förstaplacering och ligger nu på sjunde plats på listan. Förstaplaceringen har istället tagits över av Australien, för övrigt det enda landet som har en topp 10-placering för samtliga tre delarna. På andra plats ligger USA, följt av Nya Zeeland och Kanada. De enda länderna i norden som kommer in på topp 5-listan är Danmark och Finland, som delar 5-placeringen. Direkt därefter kommer Sverige på listan, följt av Island, Singapore och Nederländerna.

Varför spelar då detta någon roll? Jo, för att detta mått är starkt relaterat till en rad andra ekonomiska och sociala faktorer. Något som jag tänkte titta närmare på under nästa vecka.

*I denna uppdatering är 139 länder inkluderade, vilket är väsentligt fler än de 82 länder som var inkluderade i 2011 års rapport. Detta gör också att rankingarna inte är direkt jämförbara mellan rapporterna.


Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.