Här är det mest äggsäkert till påsk

2017-04-10

Då var det nedräkning till påsk och naturligtvis kan vi inte låta bli utan att dyka lite djupare i statistiken. Den här gången tänkte jag och min doktorandkollega Tina Wallin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ta en titt på var det är mest äggsäkert inför påskhelgen. För visserligen kan påsken vara allt från god mat till att träffa familj och vänner, men att fira påsk helt utan ägg – ja, det skulle inte vara någon riktig påsk.


alt

Sedan kan ju äggen vara av olika slag. Dels har de vi de alldeles vanliga äggen som går att variera i det oändliga på påskbuffén. Dels har vi godisäggen fyllda med allt möjligt gott. Så för att vara på den säkra sidan tänkte vi kartlägga var i landet det är allra mest ”äggsäkert”.

Låt oss börja med var vi hittar de ställen som producerar helt vanliga ägg som senare ska till försäljning. Vi beräknar detta per 10 000 invånare. Kartan nedan visar resultatet:

De platser i landet som här flest äggproduktionsställen per invånare är Ydre, Torsås, Vara, Aneby och Simrishamn. Även Vadstena, Ödeshög, Färgelanda, Mjölby och Hällefors ligger på topp 10-listan.

Var hittar vi då flest godisbutiker per 10 000 invånare? Dessa kan vara bra att ha för att fylla de där godisäggen. Kartan nedan visar resultatet:

Nu dyker det upp nya namn i toppen av listan. Överst hittar vi Strömstad, Sotenäs, Eda, Borgholm och Berg. De följs av Nordmaling, Bjurholm, Tanum, Sorsele och Arjeplog.

Men för att få fram vårt påskindex så slår vi ihop båda dessa faktorer och ser vilka kommuner som egentligen är de allra ”äggsäkraste” så här i påsk. Kartan nedan visar hur läget ser ut:


Den mest äggsäkra kommuner och den högst rankade kommunen på vårt påskindex i år är BORGHOLM! Här är alltså platsen vi rekommenderar för ett ordentligt påskfirande i år. Men även Gotland, Kungsör, Nordmaling och Askersund är fyra mycket äggsäkra kommuner. Ligger dessa kommuner långt bort så kan vi även rekommendera en titt på hela topp 20-listan:

Och skulle det nu vara så att du befinner dig i en helt annan kommun i Sverige så kommer påsken säkert bli väldigt trevlig ändå. Med lite sol, värme och sällskap av familj och goda vänner tycks påsken kunna bli alldeles fantastisk – oavsett vilken kommun vi befinner oss i.

Glad påsk!

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.