Här är det bäst att fira midsommar

2017-06-19

Dags för midsommar igen! Dags för sju sorters blommor och dans runt midsommarstången. Dags för jordgubbar och dags för sill och snaps! Eller(?) Midsommar kan också vara kallt och regnigt med brist på jordgubbar – om man är på fel plats. Så för att underlätta valet om var ni ska fira i år så har jag och min kollega Tina Wallin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. utarbetat ett alldeles speciellt midsommarindex så att ni på ett (nästan…eller kanske inte…) vetenskapligt sätt kan försäkra er om att få en så fantastisk midsommar som bara är möjligt.


alt

De faktorer som vi tagit med i vårt midsommarindex är följande:

  • tillgång till potatisodlingar (närproducerat är bäst)
  • tillgång till bärodlingar (jordgubbar smakar bäst nyplockade)
  • trålfiske i saltvatten (färskare än så får ni inte sillen)
  • antal kvadratkilometer vatten samt antal kilometer kuststräcka (visst är det lite mysigare att sitta med utsikt över vattnet?)
  • systembolag per invånare (skönt att slippa trängas när nubben ska inhandlas)
  • medeltemperatur (att slippa täckjackan är en bonus)
  • musiker per invånare (att ha sina egna spelemän vid midsommarstången är ju alltid trevligt).

Och om vi väger ihop dessa faktorer till ett enda midsommarindex så får vi följande karta:

Midsommarindex
Och vinnaren är – GOTLAND! Här finns det gott om potatis- och bärodlingar. Vattnet ligger nära och medeltemperaturen är hög. Man behöver inte slåss om musikerna heller. Däremot kan det vara en viss trängsel på Systembolaget. På andra plats hittar vi Karlskrona som precis som Gotland ligger bra till på de allra flesta variabler som vi tar med. Här finns lite mer trålfiske, men något lite mindre potatis- och bärodlingar jämfört med förstaplaceringen. Dock är musikerna ännu mer säkra att få till. Helt enkelt mycket bra midsommarförutsättningar även här. På tredje plats hittar vi Tanum, den vackra västkustkommunen norr om Göteborg som lockar mängder med sommarturister – inte minst vid midsommar. Fjärde och femte plats intas av de två Ölandskommunerna Mörbylånga och Borgholm.

Tabellen nedan visar topp 20 för svenska kommuner på vårt midsommarindex:

Topplista Midsommarindex

Och skulle det nu vara så att inte den kommun du planerat att fira midsommar i finns med på den här listan så kan du vara lugn. Undersökningen är som sagt långt ifrån vetenskaplig och visst har vi haft ganska härliga midsommarkvällar även med ösregn? Bara vi kan få igång grillen framåt kvällen så kommer midsommar ändå vara som i en liten ask.

Glad midsommar önskar vi!

 

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.