Så här koncentrerad är befolkningen till Stockholm

2018-01-23

En återkommande diskussion i debatten om stad kontra land är att många verksamheter – inte minst offentliga sådana – är koncentrerade till Stockholm. Detta är naturligtvis en helt korrekt iaktagelse för Stockholm är hem för många verksamheter. Men Stockholm är också hem till många människor vilket skapar fördelar för ekonomiska aktiviteter. Dels så finns det många olika typer av kompetenser, dels så finns det en stark marknad som kan köpa varor och tjänster och dels så minskar det fysiska avståndet till andra aktörer som man kan interagera med. Dessa är bara några av de fördelar som gör att så många verksamheter väljer att lägga sina aktiviteter på denna geografiska marknad.


alt

För att få en känsla för hur koncentrerad den svenska befolkningen faktiskt är till denna kommun har jag för skoj skull låtit summera befolkningen i de befolkningsmässigt minsta kommunerna i landet så att de gemensamt kommer upp till samma befolkning som Stockholms kommun. Resultatet syns i kartan nedan:

Befolkning Sthlm vs resten

Stockholms kommun utgörs alltså av den lilla röda pricken på kartan. Antalet människor som bor på denna yta är densamma som befolkningen i samtliga gula kommuner på kartan. Stockholms kommun var hem till drygt 935 000 individer (siffror från 2016 från SCB). Ungefär motsvarande summa individer bor i följande kommuner tillsammans:

Aneby
Arjeplog
Arvidsjaur
Askersund
Bengtsfors
Berg
Bjurholm
Bollebygd
Borgholm
Boxholm
Bromölla
Bräcke
Dals-Ed
Degerfors
Dorotea
Eda
Emmaboda
Essunga
Filipstad
Forshaga
Färgelanda
Gagnef
Gnesta
Gnosjö
Grums
Grästorp
Gullspång
Habo
Hagfors
Haparanda
Herrljunga
Hjo
Hofors
Hylte
Hällefors
Härjedalen
Högsby
Jokkmokk
Karlsborg
Kil
Kinda
Kungsör
Laxå
Lekeberg
Lessebo
Ljusnarsberg
Lycksele
Malung
Malå
Markaryd
Mellerud
Mullsjö
Munkedal
Munkfors
Nora
Norberg
Nordanstig
Nordmaling
Norsjö
Nykvarn
Ockelbo
Orsa
Ovanåker
Oxelösund
Pajala
Perstorp
Ragunda
Robertsfors
Rättvik
Skinnskatteberg
Smedjebacken
Sorsele
Sotenäs
Storfors
Storuman
Strömsund
Surahammar
Svenljunga
Säter
Sävsjö
Tanum
Tibro
Tingsryd
Torsby
Torsås
Tranemo
Trosa
Töreboda
Uppvidinge
Vadstena
Valdemarsvik
Vansbro
Vaxholm
Vilhelmina
Vindeln
Vingåker
Vårgårda
Vännäs
Ydre
Ånge
Åre
Årjäng
Åsele
Åtvidaberg
Älvdalen
Älvkarleby
Älvsbyn
Öckerö
Ödeshög
Örkelljunga
Överkalix
Övertorneå

Men att Stockholm står i fokus i många sammanhang och att kommunen är attraktiv för många typer av verksamheter är långt ifrån en effekt av att vi talar gott om platsen. Snarare är det en effekt av att många människor med inkomster på en begränsad yta är eftertraktat att ligga nära om man har en ekonomisk verksamhet av något slag. Utan denna förståelse blir det svårt att diskutera utvecklingsskillnader mellan stad och land. Vi får alltså slå ihop befolkningen i över 100 av landets minsta kommuner för att komma upp i samma befolkningsmängd som vi hittar i Stockholms kommun. Att ha en sådan befolkningsmängd kommer med en rad fördelar ekonomiskt. Men det kommer också med nackdelar i form av segregation, dyrt boende och skev inkomstfördelning.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.