Halloween-index årgång 2018

2018-10-25

Då var det snart dags igen – högtiden som vissa älskar och andra inte uppskattar lika mycket: Halloween! Det är tillfället då barn klär ut sig och går från hus till hus med frågan ”Bus eller godis?”. Det är den amerikanska högtiden som vi importerat de senaste åren och som jag misstänker uppskattas mer av de yngre än av de äldre. Nästa lika säkert som att Halloween har blivit en tradition har mitt Trick-or-treat-index blivit detsamma. Även i år rankar jag de svenska kommuner som har bäst förutsättningar för ett riktigt bra Halloweenfirande. De variabler jag tar med är följande: andel barn i åldern 5-14 år, hushållens medelinkomst (kanske kan man få mer godis när hushållen har bättre ekonomi), befolkingsdensitet (hur många dörrar kan man knacka på utan att behöva gå för långt) och andelen kreativa kulturjobb (som ett mått på den kreativa ådran då det gäller att klä ut sig). Årets resultat ser vi i kartan nedan:


alt

Map 2018

Klart är att södra delarna av landet lyser starkare än de norra, vilket delvis kan bero på att befolkningstäthet är en del av indexet. Men det påverkas även av andelen barn i åldrarna 5-14 år som är högre i många kommuner i södra delarna av landet. Medelinkomsten liksom andel kulturarbetare ligger relativt sett högre i våra storstadsregioner. Och slår man samman alla dessa fyra delar så får vi följande lista över de kommuner som har allra bäst förutsättningar för ett riktigt bra Halloween-firande:

Topp 20

Med vinnaren NACKA! Här är förutsättningarna allra bäst för ett riktigt Halloween-firande och Inte långt därefter kommer Lidingö och Danderyd. Vaxholm och Lomma rundar av topp 5-listan över kommuner som har allra bäst förutsättningar för en trick-or-treat-runda i kvarteren.

Och skulle inte just DIN kommun dyka upp så misströsta inte – det finns säkert en hel del godis att få ändå, även om man inte täcker lika många hushåll inom närområdet.

 

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.