Här är det bäst att fira midsommar 2019

2019-06-17

Då var det dags för midsommar igen! Dags för dans runt midsommarstången, sill och snaps, jordgubbarna och allt det andra som hör midsommar till. I vanlig ordning tänkte vi grotta ner oss lite i siffror som kan ge en hint om var det kan vara bäst att vara om man vill höja sannolikheten för en lyckad dag (och kanske minska risken för dåligt väder).


alt

Vi tänkte helt enkelt göra om det Midsommarindex vi släppte för ett par år sedan (då vi på köpet upprörde halva Dalarna eftersom deras kommuner inte kom så högt på vår lista). De variabler som finns med i indexet är följande:

  • tillgång till potatisodlingar (närproducerat är bäst)
  • tillgång till bärodlingar (jordgubbar smakar bäst nyplockade)
  • trålfiske i saltvatten (färskare än så får ni inte sillen)
  • antal kvadratkilometer vatten samt antal kilometer kuststräcka (visst är det lite mysigare att sitta med utsikt över vattnet?)
  • systembolag per invånare (skönt att slippa trängas när nubben ska inhandlas)
  • medeltemperatur (att slippa täckjackan är en bonus)
  • musiker per invånare (att ha sina egna spelemän vid midsommarstången är ju alltid trevligt)

Räknar vi igenom siffrorna och slår ihop dem så får vi – MIDSOMMARINDEX 2019. Kartan nedan visar hur sannolikheten för ett bra midsommarfirande fördelar sig:

alt

Och vinnaren är – Gotland! Även i år tar Gotland hem förstaplaceringen. Ni som planerat att fira midsommar här har alltså goda förutsättningar för att det mesta ska gå vägen. På andra plats ligger – Tanum! Förra årets tredjeplacering har alltså klättrat ett steg (kanske en utmanare till Gotland nästa år?). Och på tredje plats hittar vi – Borgholm! Även Borgholm har klättrat på listan och gått från plats fem till denna hedervärda tredjeplacering.

Men alla kan ju inte vara på Gotland, i Tanum eller Borgholm, så här kommer hela topp 10-listan:

alt

Och skulle det nu vara så att inte den kommun du planerat att fira midsommar i finns med på den här listan så kan du vara lugn. Undersökningen är långt ifrån vetenskaplig och visst har vi haft ganska härliga midsommarkvällar även med ösregn? Bara vi kan få igång grillen framåt kvällen så kommer midsommar ändå vara säkrad.

Glad midsommar!

Charlotta Mellander och Tina Wallin

Vill du veta mer?
Kontakta tina.wallin@ju.se

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.