Kärnkommuner som äktenskapsmarknader

2020-06-04

I en tidigare bloggpost visade jag på hur våra största kärnkommuner ökat sin befolkning ordentligt under de senaste fyra decennierna. I takt med att fler flyttat in så har kärnkommunerna fått en högre befolkningstäthet – en täthet av individer som gärna velat ta del av allt det som en urban miljö har att erbjuda.


alt

Men faktum är att det inte bara varit frågan om att dessa kommuner kunnat erbjuda ett bredare utbud av konsumtionstjänster. De har också kommit att bli starkare äktenskapsmarknader – ett fenomen som uppmärksammades tidigt av ekonomen Lena Edlund Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

För om vi tittar på samtliga kärnkommuner i landet så ser vi att de som ökade mest procentuellt sett ökade i ännu högre grad om vi bara tittar på de som är ogifta. Tabellen nedan visar de tio kärnkommuner som procentuellt sett ökade mest respektive minskade mest i antalet ogifta personer mellan 1980-2019:

alt

Allra mest ökade Stockholm i antalet ogifta personer under dessa fyra decennier. Samtidigt som befolkningen ökade med 51 procent under samma tid så ökade antalet ogifta med cirka dubbelt så mycket. Ett liknande mönster finns i Malmö. Kommunen ökade med 47 procent i befolkning mellan 1980-2019, men med hela 99 procent i antal ogifta. Umeå ligger trea på listan. Även här ökade antalet ogifta personer med 90 procent. Uppsala, Linköping, Helsingborg, Göteborg, Växjö, Örebro och Strömstad rundar av topp 10-listan.

De som minskade i antal ogifta personer allra mest var Övertorneå, Sorsele och Överkalix (samtliga med 31 procent). Över lag hittar vi många kärnkommuner i de norra delarna av landet bland de kärnkommuner som tappat mest i antal ogifta. Detta är en naturlig spegling av att det främst är yngre personer som valt att lämna många av dessa platser bakom.

Och tittar vi på befolkningsutvecklingen och utvecklingen av antalet ogifta personer samtliga kärnkommuner i vårt land så får vi följande bild (jag drar sträck vid värdet 0 vilket indikerar om det varit en ökning eller minskning):

alt

Självklart är det så att om en kommun ökar i antal så får man en rad ogifta personer på köpet. Dock är ökningen av ogifta många gånger väsentligt större än ökningen av befolkning, vilket skapar en ökad koncentration av ogifta individer i våra större kärnkommuner.

Det är självfallet många faktorer som avgör om man väljer att flytta till en annan plats. Men om man är ung och singel så kanske möjligheten att träffa Mr eller Mrs Right inte är utan betydelse när man funderar på var man ska bo.

Charlotta Mellander

Professor i nationalekonomi; forskar om regional utveckling, städer och kreativitet, gillar städer i alla former.

Visa alla mina bloggposter

Detta är en bloggtext. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Jönköping University.